Istarski SDP na dugom oporavku

Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (D. ŠTIFANIĆ)
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (D. ŠTIFANIĆ)

Lokalni izbori u Istarskoj županiji - koje su nacionalni mediji još početkom godine ocijenili jednim od najvažnijih političkih događaja 2013. - završili su očekivanim fijaskom Zorana Milanovića i Damira Kajina.

Ocjena je to vodećih političkih analitičara, koji godinama prate i istarsku i nacionalnu političku scenu, te koji su i prije prvog izbornog kruga upozoravali na avanturističku politiku SDP-a u njegovom pokušaju da obuzda IDS-ovu dominaciju u Istri.

Nakon kraja "rata za Istru" posve je jasno da istarski SDP očekuje dugi oporavak i boravak u opoziciji na razini županije i u gotovo svim istarskim gradovima, dok je glavni nositelj njihova poraza, Damir Kajin, prema ocjeni analitičara - na kraju svoje političke karijere.

- Pobjeda IDS-a u Istri i nije bila upitna. Treba reći da je to zajednička pobjeda IDS-a i HNS-a i to je početak novog političkog savezništva i novih odnosa. To je važna karakteristika ovih izbora, naglašava politolog Davor Gjenero i kaže da je kontekst izbora na nacionalnoj sceni posve očit.

"IDS i HNS pokazali su se pobjednicima, i to posebno u sredinama gdje su njihovi kandidati konkurirali SDP-ovim kandidatima - u Međimurju, Bjelovaru i u Istri." IDS je dominantna politička stranka u Istri, a to što je SDP osvojio veći postotak glasova nego na prošlim izborima, ne znači ništa, jer ne sudjeluju u vlasti, smatra Gjenero.

Politički analitičar dr. Žarko Puhovski drži da je krivica za gubitak SDP-a u Istri na šefu te stranke.

- Izborni rezultati u Istri najveći su poraz SDP-a i Zorana Milanovića. Treba reći da je to poraz samog Milanovića, jer je SDP u suradnji s IDS-om mogao ostati na vlasti u Istri. U Zagrebu, na primjer, nisu imali takve šanse, dok je u Istri presudio osobni animozitet prema Jakovčiću", veli Puhovski. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter