Istarski SDP još bez datuma i kandidata za izbore

Danijel Ferić, povjerenik SDP-a za Istru (M. ANGELINI)
Danijel Ferić, povjerenik SDP-a za Istru (M. ANGELINI)

Unutarstranački izbori tresu SDP. Iako je do krajnjeg roka za raspisivanje konačnog datuma izbora u svakoj lokalnoj organizaciji ostalo ponešto vremena, kandidati za stranačke dužnosnike sve su nervozniji. Pojavili su se u javnosti prijepori koji do sada nisu bili uočljivi, SDP-ovci željni funkcija počeli su sklapati različite "neprincipijelne koalicije" te nema sumnje da će unutarstranački izbori u najvećoj stranci vladajuće Kukuriku koalicije biti jedan od najvažnijih političkih događaja ove jeseni.

- Važnost unutarstranačkih izbora u SDP-u je u tome što bi se u njihovom dijelu koji se odnosi na Zagreb moglo početi nazirati tko će biti nasljednik sadašnjeg predsjednika Milanovića. Pobjednik u Zagrebu bit će najvažniji kandidat za mjesto predsjednika SDP-a, nakon sljedećih parlamentarnih izbora, tvrdi politički analitičar Davor Gjenero.

Osim u stranačkim redovima, možebitne pomake u SDP-u pomno analiziraju i u partnerskim strankama, kao i u opoziciji, da bi procijenili mogućnosti dalje suradnje. U IDS-u su nam već rekli da će tek nakon izbora u SDP-u vidjeti u kojem će smjeru ići njihova suradnja i što će se zbivati na istarskoj političkoj pozornici.

Dosad su poznati datumi unutarstranačkih izbora u dvije velike SDP-ove organizacije - u Zagrebu će se oni održati 20. listopada, dok će riječki SDP zaokruživati izborne listiće 27. listopada. Datum izlaska na stranačko biralište istarskog SDP-a nije još određen.

Ocjenjuje se da će najzanimljiviji biti SDP-ovi unutarstranački izbori u Zagrebu i Istri, gdje je stranka izborila loše rezultate na prošlim lokalnim izborima. Zanimljiv se sraz očekuje i u Rijeci, odnosno Primorsko-goranskoj županiji, gdje je izbila prava javna svađa dvojice ključnih SDP-ovaca - riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadina.

U Zagrebu se očekuju zanimljivi izbori za šefa gradske "partije" između dr. Miranda Mrsića, koji slovi kao favorit i kojeg navodno podržava Zoran Milanović, dosadašnjeg predsjednika GO-a SDP-a Davora Bernardića, te uzdrmanog ministra obrta Gordana Marasa kojem je afera "Centar banka" došla u krivi trenutak.

U Istarskoj županiji unutarstranački izbori u SDP-u održat će se i pod opterećenjem sukoba i raskola koji su se dogodili u proteklih godinu dana. Nakon raspuštanja županijske organizacije te gradskog odbora u Puli prije lokalnih izbora u svibnju, članstvo se podijelilo, dok su te organizacije preuzeli povjerenici Ada Damjanac i Danijel Ferić. Nedavno je raspušten i gradski odbor u Poreču, čiji je dugogodišnji predsjednik Arduino Matošević napustio stranku, dok porečki SDP vodi Petar Radetić iz SDP-a Rovinja. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter