Istarski SDP, HSU i SDSS zajedno na izbore

Današnja presica (M. ANGELINI)
Današnja presica (M. ANGELINI)

Samostalna demokratska srpska stranka Istre priključila se koaliciji SDP-HSU-Kajin za predstojeće lokalne izbore.

Nakon što je podržao kandidaturu Peđe Grbina za gradonačelnika Pule, SDSS Istre danas je dao podršku i Damiru Kajinu kao kandidatu za istarskog župana.

Po riječima Mirjane Galo, predsjednice istarskog SDSS-a, stranka podržava spomenutu listu jer su članovi ove koalicije sposobni i spremni učiniti potrebne promjene u Istri. Istaknula je da ljudi s ove liste uvažavaju pripadnike nacionalnih manjina, a ne samo toleriraju.

- Oni ne kadroviraju u drugim strankama i nacionalnim manjinama te će sve napraviti da svi građani i građanke imaju jednake šanse i mogućnosti, kazala je Galo.

Posebno je napomenula da ona nema pravo ni namjeru zastupati sve Srbe. "Ja zastupam one Srbe koji drže do svoga digniteta i digniteta ostalih naših sugrađana i sugrađanki. To svako nisu oni koji su spremni za mrvice ispod stola odraditi neke stvari koje nemaju veze s etikom i moralom", kazala je Galo.

Damir Kajin nam je nakon konferencije za novinare rekao da Istra duboko stagnira. Rezultati postignuti u gospodarstvu 2012. u odnosu na 2011. daleko su slabiji. Tako je prošlogodišnji izvoz 27,7 posto, a uvoz 8,2 posto manji nego 2011.

To je rezultiralo, rekao je, s 2,5 tisuća manje radnih mjesta prošle godine, a isto toliko će ih biti i ove godine.

Dotaknuo se i problematike šumskog zemljišta koja se, kako je rekao, nakon 22 godine konačno rješava.

- Preko ovog pitanja lokalna je vlast vodila harangu protiv Milanovićeve Vlade umjesto da se progovorilo o sramotnoj raspodjeli poljoprivrednog zemljišta. Ni metra šumskog zemljišta država nije predala za razliku od rasprodanog poljoprivrednoga. Nakon što se to pitanje razriješi valjda će DORH imati više vremena posvetiti se kriminalu u Istri i tome da se privatno stavi ispred javnoga, kazao je Kajin.

Spomenuo je da se slaže da je rovinjska bolnica "Dr. Martin Horvat" zapuštena, ali isto tako da ona pripada građanima Rovinja.

- Ja Jakovčiću ne vjerujem ni kad darove nosi, a kamoli kad trguje javno. Skupština Istarske županije i rovinjsko Gradsko vijeće raspustit će se za dva mjeseca pa koji je onda legitimitet čovjeka koji je dvanaest godina na vlasti da ovaj problem još nije riješio. A cijeli je svijet proputovao za Brijuni rivijeru. Sada trguje bolnicom, rekao je Kajin.

Nikici Gabriću je pak poručio da o rovinjskoj bolnici neće odlučivati ni Kajin, ni Milanović, ni Jakovčić, već građani Rovinja. "Nema govora da samo jedna ponuda može proći. Odluka mora ići na javnu raspravu, o tome moraju raspravljati Skupština i Vijeće, potrebno je raspisati međunarodni natječaj i ako dođu dvije istovjetne ponude, podržat ćemo domaću, a sve drugo se svodi na bezobzirnu otimačinu", istaknuo je kandidat za istarskog župana.

Kajin je izrekao i svoje mišljenje o uvođenju ćirilice u Vukovaru, napomenuvši da je problem toga grada slojevit te da je tamo hrvatski korpus doživio pogrom biblijskih razmjera, a da Miloševićevom politikom ni Srbi nisu profitirali.

- Lako je pričati o hrvatsko-srpskim odnosima s istarske pozicije. No, ako Hrvatski sabor donosi svoje zakone te zakone treba poštivati, pa i ako je riječ o uvođenju ćirilice u Vukovaru, istaknuo je Kajin. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter