Istarski sabornici: Briga o Istri u prvom planu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nećemo pobjeći od problema Istre i županije u kojoj su nas birači izabrali, poručuju istarski saborski zastupnici na početku jesenjeg saborskog zasjedanja. Bez obzira na stranačku pripadnost i politički svjetonazor, sabornici izabrani preko Učke naglašavaju kako će se, uz nacionalne probleme i zakone od općeg značaja, pobrinuti za zaštitu interesa svog biračkog tijela.

Najsnažnija istarska stranka, IDS, koja u Hrvatskom saboru ima tri zastupnika, poručuje da će se nastaviti brinuti za dobrobit građana Istre. Damir Kajin, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, kaže kako će se "raditi na rješavanju ključnih problema u Istri." Po njegovom mišljenju, to su nezaposlenost i loš položaj malih poduzetnika i obrtnika.

- Sada je na burzi ostalo 305 radnika Purisa, a tisuću kooperanata ostalo je bez posla. Tu su i problemi građevinara, treba ih zaposliti na Ipsilonu i tunelu Učka. Bitno je sačuvati resurse građana u zemljišnoj politici, kaže Kajin i spominje "temu svih tema" - decentralizaciju.

- Sumnjam da će u postojećoj besparici država započeti proces decentralizacije, napominje Kajin, koji oštro komentira neke poteze Vlade o kojima će u Saboru raspravljati.

- Ekipi u Vladi treba poručiti da je dosta njihovog neprincipijelnog kadroviranja, kojeg bi se postidio i HDZ u ranim devedesetim godinama. Ne kažem da neki ljudi nisu trebali biti smijenjeni, no smjene koje Vlada čini, a da o njima ne informira lokalnu samoupravu, nisu dobre, ističe.

Decentralizacija je tema koja je od posebnog interesa i za SDP-ovog zastupnika Peđu Grbina.

"Imam obvezu, kao i svi zastupnici, proučiti sve materijale koji mi dolaze. Ali, s obzirom na moje interese, posvetit ću pažnju zakonu o lokalnim izborima i zakonu o lokalnoj samoupravi, na čijoj sam pripremi radio. Riječ je o mini reformi lokalne samouprave i decentralizaciji, napominje Grbin i  dodaje kako je još prerano reći hoće li nova zakonska rješenja za lokalne izbore primijeniti i na vlastitoj koži.

- Bit će ovo vesela jesen, poručuje Nansi Tireli, zastupnica Hrvatskih laburista iz Labina, i napominje da se će aktivno raditi na "apsorbiranju dnevnog reda", a posebice na zakonskim prijedlozima njezine stranke.

- Predložili smo točke zakona o stečaju, o upravljanju državnom imovinom, o obveznim odnosima, o minimalnoj plaći i o zračnim lukama. Sve su to važne teme na kojima treba kontinuirano raditi jer su od značaja za veliki broj građana, napominje Tireli i naglašava kako je aktivna i u izaslanstvu Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Predsjednik i saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja naglašava da će se baviti temama iz vidokruga njegove stranke.

- Radit ćemo na pronalaženju pravednije formule za izračun mirovine. Ona bi trebala biti fleksibilnija i prilagođavala bi se činjenici rasta, odnosno pada plaća, odnosno troškova života. objašnjava Hrelja.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin napominje da su na Markovom trgu već u punom pogonu.

- Najbolje da kažem što se sada radi, jer su poslovi u Saboru dobrano odmakli. Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čiji sam predsjednik, bavio se izborima članova povjerenstva za rad MUP-a, a sljedeći tjedan počinje procedura izbora novog javnog pučkog pravobranitelja.

Što se tiče nacionalnih manjina, u fokusu interesa su promjene zakona o lokalnim izborima. Mijenjaju se procedure u izboru predstavnika nacionalnih manjina, posebno što se tiče izbora zamjenika gradonačelnika. O tom zakonu dosta ćemo raspravljati.

Ako me pitate kao istarskog zastupnika, moram naglasiti kako bi bilo dobro da mi kao Istrani još jednom kažemo svoje mišljenje o izgradnji Plomina III. Već sam rekao da elektrana na ugljen nikako ne može biti moja opcija, napominje zastupnik talijanske nacionalne manjine. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter