"Istarski sabor" u Istarskoj sabornici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Društveno-politicka povijest Istre, osnivanje Istarskog sabora, istaknute licnosti koje su obilježile njegov rad i promjene koje je izazvao svojim djelovanjem, neke su od tema obradenih u knjizi pod naslovom "Istarski sabor - La dieta Istriana", predstavljenoj u utorak u poreckoj Istarskoj sabornici.

Predstavljanjem ovog dvojezicnog izdanja zaokružena je cjelogodišnja kolajna programa obilježavanja osnutka Istarskog pokrajinskog sabora kojime je Istarska županija uz pomoc nositelja projekata, razlicitih hrvatskih i slovenskih ustanova, nastojala javnosti približiti društvenu, politicku i gospodarsku prošlost Istre vezanu uz djelovanje ovog zakonodavnog tijela u drugoj polovici 19. i pocetkom 20. stoljeca.

Procelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica podsjetio je na sve projekte u koje su nastojali što više ukljuciti mlade ljude - od digitalizacije službenih listova Zemaljskog sabora Markgrofovije Istre i popunjenja Istrapedie, istarske internetske stranice, studentskim radovima do zavicajnog kviza "Krasna zemljo" te znanstvenog skupa i izložbe "Perom i šakama", koja još traje u Istarskoj sabornici.

- I ova knjiga u kojoj su jedan dio tekstova napisali studenti, mladi ljudi, dio je toga. Ali i recept za kulturu i citavu zemlju - mladima koji znaju što žele treba pružiti pomoc struke, rekao je Torbica.

Urednik knjige prof. dr. sc. Neven Budak rekao je da je knjiga o Istarskom saboru nastala na primjeru slicne publikacije o Hrvatskom saboru na kojoj su takoder suradivali znanstvenici i studenti.

Prezentaciju je zakljucila Elena Poropat prigodnim izlaganjem kojim je okupljene upoznala s razdobljem od 1861. do 1918. godine, kada je Porec bio sjedište pokrajinskog sabora i odbora, zakonodavnog, te upravnog i izvršnog tijela Markgrofovije Istre, autonomne pokrajine unutar Austrijskog Carstva.

Izdavaci knjige su Zavicajni muzej Poreštine i Humaniora, a pokrovitelji izdanja Istarska županija i Grad Porec.
(V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter