Istarski ribari usporili pregovore s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog Istre pregovori Hrvatske s EU-om u poglavlju ribarstva još nisu zakljuceni. Takav se zakljucak namece nakon  predavanja o hrvatskom pristupanju EU-u dr. sc. Alena Solde, izvanrednog profesora sa splitskog Sveucilišnog centra za studije mora, održanom na 6. sajmu ribarstva i ribarske opreme "Crofish" u Umagu.

Europski propisi, naime, zabranjuju kocarenje unutar tri milje od obale ukoliko dubina ne prelazi 50 metara, što prije svega ne paše istarskim ribarima koji zbog plitkog mora, ali i manjih brodova nece moci poštivati tu odredbu. Soldo je pojasnio da upravo zbog inzistiranja Hrvatske da se zbog istarskih ribara napravi iznimka i dozvoli kocarenje unutar milje i pol od zapadne obale Istre pregovori u poglavlju ribarstva još nisu okoncani.

Istarske ribare je zanimala još jedna ovdašnja specificnost. Michael Tasic iz porecke ribarske zadruge Istra upitao je može li se išta uciniti po pitanju propisane velicine oka za kocare koji na zapadnoj obali zaraduju uglavnom od izlova folpa.

Europa, naime, propisuje velicinu oka 48 milimetara, dok naši kocari upotrebljavaju povlacnu mrežu s okom od 28 milimetara. Njome love male folpe koji su za njih izuzetno isplativi, buduci da postižu puno višu cijenu nego veci folpi (mali muzgavac se izvozi po cijeni od sedam eura).

- Istarski kocari ovise o tom malom muzgavcu. Vec tri mjeseca lovimo iskljucivo njega. Primjenom oka 48, svi bismo mogli vezati brodove, upozorio je Tasic.

No, ocito je da ce se istarski kocari morati snaci ili ce doista trajno vezati brodove. Naime, Soldo je kazao da po pitanju velicine oka mreža nema pomoci. Pogotovo ne za glavonošce. - To ce se morati poštivati. Tu nema rasprave, bio je jasan Soldo.

Ribari strahuju i što ce biti s teritorijalnim morem, gdje imaju ekskluzivno pravo ribolova, nakon ulaska u EU. Hoce li tada biti dopušteno svim clanicama Unije ribarenje u našim vodama? Soldo je pojasnio da nitko od zemalja clanica s Mediterana ne ribari kod susjeda. Mogucnost zabrane ribolova drugim clanicama u vlastitom moru vrijedit ce do 31. 12. 2012., kada na snagu stupa nova uredba. No, kako stvari sada stoje, vecina clanica je za to da se zabrana produži na narednih deset godina.

Soldo je ipak oprezan po tom pitanju. Ribarima je objasnio da je još uvijek otvoreno pitanje što ce se dogoditi u zajednickoj reformi ribarstva EU-a. Napomenuo je pritom da Hrvatska ni o cemu zasad ne može odlucivati, buduci da nije clanica, pa ni o ribarskoj reformi.

- U novoj reformi ce biti velikih restrikcija. Mi bismo se morali potruditi da to što manje pogodi naše ribarstvo. Stanje u našem dijelu Jadrana je puno bolje nego sa zapadne obale, gdje se vec primjenjivala europska ribarska politika. To znaci da su neke naše mjere bile puno bolje nego što je to propisivala Europa, kazao je Soldo.

Državni tajnik za ribarstvo Tonci Božanic kazao je da vecini clanica ne pada na pamet odustajati od zabrane ribolova drugim clanicama u vlastitom moru, te je uvjeravao ribare da rizik za to da ce Talijani dolaziti loviti u naše more nakon ulaska u EU "gotovo da i ne postoji". (Bojan ŽIŽOVIC; Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter