Istarski ribari opet zakinuti malim brojem dozvola

Od 3.500 povlastica samo ih 24 stiže u Istru (Z. STRAHINJA)
Od 3.500 povlastica samo ih 24 stiže u Istru (Z. STRAHINJA)

Za mali je obalni ribolov država u ovoj godini dodijelila 3.500 povlastica, od čega samo 24 dozvola građanima iz Istarske županije, upozoravaju u ime malih ribara Istarske županije Marinko Lapov i Claudio Visintin. Nepošten odnos koji Ministarstvo poljoprivrede ima prema malim ribarima iz Istre proizlazi, prema njima, iz sustava kriterija i bodovanja utemeljenog na odredbama Pravilnika o malom obalnom ribolovu iz 2015., koji je izradilo to ministarstvo, odnosno Uprava za ribarstvo.

Socijalni status ribara

Problem je što se pri dodjeli povlastica u prevelikoj mjeri poziva na indeks razvijenosti jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave u kojima žive mali ribari, a što samo po sebi direktno i suštinski ne određuje socijalni status ribara.

- Mali ribari iz Istre su diskriminirani, a može se reći i kažnjeni samo zato što žive u županiji koja je gospodarski razvijena, te takav sustav bodovanja i izdavanja povlastica negira specifičnosti tradicije i dovodi do nejednakog razvoja različitih ribolovnih područja u Hrvatskoj, navode u priopćenju Lapov i Visintin.

S obzirom na to predlažu da se uvedu regionalne kvote po kojima bi sve priobalne regije bile podjednako zastupljene u broju izdanih dozvola, da se sustavom bodovanja ujednači cijeli teritorij Hrvatske te izbjegne stavljanje u nepovoljan položaj osoba slabijeg imovinskog statusa iz bogatije regije u odnosu na one iz siromašnijih regija, da se godišnjim revizijom iznova utvrđuju imovinski status te mjesto prebivališta budući da su te kategorije podložne promjenama (ribari navode da se vikendaši prijavljuju na otocima i pritom dobivaju specifična prava) te da se u suradnji s Ministarstvom uprave i Matice umrlih na godišnjoj razini vrši revizija da bi se utvrdilo je li ovlaštenik povlastice preminuo.

- Mali obalni ribolov uvršten je kao dio tradicije i kulturne baštine u Registar Ministarstva kulture. Stoga pozivamo Ministarstvo poljoprivrede i nadležne organe da prestanu birokratskim smicalicama i iskrivljenim tumačenjem Ugovora o pristupanju EU-u uskraćivati nam pravo da se bavimo onime čime smo se desetljećima bavili mi, naši očevi i djedovi. Time uništavate tradiciju naših predaka - istarskih ribara, poručuju ribari.

Zahtjevi prema državi i Europi

Navode i da se u rješavanje tih problema aktivno uključio Lokalni ured eurozastupnika Ivana Jakovčića, Klub zastupnika IDS-a u Saboru te predstavnici Istarske županije s nizom inicijativa prema državnim institucijama i Europskoj komisiji. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter