Istarski ribari od 1. srpnja lovit će dalje od obale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudjelovanje ribarskog sektora u izradi prostornog plana Istarske županije koji će uskoro ići u javnu raspravu, europska politika u sektoru ribarstva, te strukturni fondovi u ribarstvu, bile su neke od tema o kojima se raspravljalo na jučerašnjom okruglom stolu u Obrtničkom domu na kojemu su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, županijskog Odjela za poljoprivredu, te pedesetak istarskih ribara.

Sastanak je, kako je rekao pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović, priprema za kvalitetnu izradu prostornog plana Istarske županije koji će uskoro ići u javnu raspravu, te je vrlo bitno da se o tome obavijeste svi ribari kako bi se mogli uključiti svi zahtjevi ribarskog sektora i realizirati kroz provedbene projekte do 2020. godine.

Tema koja je izazvala najviše rasprave okupljenih ribara je nova europska regulativa, kao i poticaji za privremeno, pa čak i stalno povlačenje iz ribolova, za koji EU daje sredstva, tzv. scrapping, te  određene derogacije ili izuzeća, o čemu je govorio Ante Mišura, pomoćnik ministra poljoprivrede. 

Do 1. srpnja na snazi je derogacija za koće ribara zapadne obale Istre gdje je more plitko i dozvoljava im se udaljenost najmanje 1,5 nautičke milje od obale, te za plovila kraća od 15 metara na dubinama većim od 50 metara u cijeloj Hrvatskoj na milju od obale, pa je pitanje što dalje.

- Radimo na dobivanju trajne derogacije za mala plovila za koćarski ribolov i za visinu mreže plivarice i to očekujemo uskoro. Radimo na još jednoj derogaciji, onoj za zapadnu obalu Istre, ali ona će ići dužim putem, jer je prvo mora Europa prihvatiti. Probat ćemo ići što brže možemo, međutim to je procedura koja je zadana i koju moramo poštivati. Za ribare Istre to znači da će morati poštivati uredbu o tri milje, a sada mogu doći na milju i pol, prema ugovoru o pristupanju EU-u. Sada moramo poslati Europskoj komisiji popis svih plovila koja su imala povijest ribolova u zadnjih pet godina, mora se vidjeti ribolovni napon i utjecaj i kako ćemo kontrolirati i nakon toga očekujemo od komisije da nam dostavi primjedbe. Znam da će izazvati negodovanje, ali radimo na tome, kazao je Mišura. (V. HABEREITER)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter