Istarski ribari ne žele se povući iz ribarstva

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"Ne bi bio normalan onaj tko bi prihvatio novac za uništavanje brodova po naknadi koja se sada, još uvijek neslužbeno, spominje", komentar je umaškog ribara i bivšeg predsjednika Ceha ribara Istre Tončija Trevižana na najavu Ministarstva poljoprivrede da će natječaj za tzv. scraping, kojim će se ribarima, plivaričarima i koćarima koji se više ne žele baviti gospodarskim ribolovom plaćati povlačenje iz ribarstva, odnosno uništavanje broda, biti raspisan u studenom. Valja pritom napomenuti da je u tu svrhu osigurano 4,76 milijuna eura koje Hrvatska mora iskoristiti do kraja 2015.

Do ribara je doprla informacija da će im za njihova plovila na natječaju biti ponuđeno tisuću eura po BT-u (bruto tona), plus fiksni dodatak za povlasticu (svojevrsnu dozvolu za obavljanje gospodarskog ribolova). Na primjer, za koćaricu od 35 BT-a dugačku oko 20 metara, prema Trevižanovom izračunu, ribar bi dobio 50-ak tisuća eura.

Brod te veličine ima potpredsjednik istarskog Ceha ribara Dubravko Sabalić. I on je načuo da se spominje naknada od tisuću eura po BT-u, ali smatra da tako nešto nitko neće prihvatiti. Pogotovo ako se, kako pojašnjava Trevižan, zna da je u Italiji plaćano 11 tisuća eura po BT-u, plus povlastica, a u Sloveniji sedam tisuća. Sabalić je, međutim, računicu za svoj brod, iako ga ne namjerava dati u rezalište, radio na osnovu Operativnog programa za ribarstvo te je došao do iznosa od oko 240 tisuća eura. U resornom ministarstvu tvrde da se izračun potpore nalazi u Operativnom programu, što bi značilo da od njega neće odstupati te da će se za ribarski brod od 35 BT-a i povlasticu stvarno nuditi 240 tisuća eura. Ali ribari kažu da upravo iz Ministarstva do njih dolaze informacije o smanjivanju potpore.

Kada bi potpora ostala ista kao u Operativnom programu dio istarskih ribara ozbiljno bi razmislio o povlačenju iz posla, uvjeren je Sabalić. "Nas 60 do 70 posto sigurno se neće povlačiti iz ribarstva, ali ostali razmišljaju o tome. Jer ribari ne znaju što ih sutra čeka. Još uvijek nisu doneseni famozni Planovi upravljanja, ne zna se što će biti od 1. srpnja, na kojoj ćemo udaljenosti od obale moći koćariti, s kakvim mrežama… Dovest će nas pred gotov čin, a tako se ne može planirati posao. No, napominjem da osobno ne pomišljam na povlačenje. Živim od ribarstva te želim i dalje raditi", kaže Sabalić. (Piše Bojan ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter