Istarski ribari naplatit će dugove od države

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Nakon predstečajnih nagodbi i programa reprograma dugova ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec je otkrila da će za mjesec dana zaživjeti i treći model nagodbi s poreznim dužnicima.

Najavila je da bi uskoro trebao biti završen Zakon o prijeboju potraživanja kojim država planira omogućiti kompenzaciju potraživanja između države i poduzetnika. Neslužbeno je najavljeno da se zakon očekuju do sredine srpnja, odnosno prije ljetnog raspuštanja Sabora.

Njime bi poduzetnici koji državi duguju za poreze, a istodobno imaju nenaplaćenih potraživanja od državnih i(li) javnih poduzeća, trebali dobiti pravila koja će im omogućiti prebijanje dugova. No, iz Porezne uprave naglašavaju da će tim zakonom biti obuhvaćeni dužnici koji nisu ušli u predstečajne nagodbe, a nisu zatražili reprogram ili su im ugovori o reprogramu raskinuti zbog neplaćanja obveza.

Stoga, tko su onda istarski poduzetnici koji bi od toga zakona mogli imati koristi? Jedan od njih je istarski ribar o kojem smo ranije pisali, a koji nije želio da njegove podatke objavimo u javnosti. Njemu država nije uplatila potpore za kapitalna ulaganja, a riječ je o oko 15 tisuća eura. I drugi ribari su nam se ranije žalili da država ne ispunjava svoje obveze, a pogotovo što se tiče tržišne kompenzacije za bijelu ribu, poticaje za plivaričare i poticaji za cijenu goriva.

Među dužnicima ima i istarskih građevinara iz sektora visoko i nisko gradnje kojima nisu plaćeni svi izvršeni radovi koje su dobili na javnim natječajima. Stoga bi i oni, pored ribara mogli biti najveći dobitnici primjene zakona o prijeboju potraživanja s državom. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter