Istarski restorani uz rame s najboljim europskim

Vodiči I ristoranti dell'Italia i Magnar ben (V. HABEREITER)
Vodiči I ristoranti dell'Italia i Magnar ben (V. HABEREITER)

Istarski restorani i konobe uvršteni su u četiri ovogodišnja ugledna međunarodna gourmet vodiča Gault & Millau Austrija, I ristoranti d'Italia - Le Guide dell'Espresso, A tavola con le Venezie i Magnar ben, čija je prezentacija u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije održana danas u porečkoj Vili Polesini.

- Ovo je vrlo važan dan za istarske ugostitelje jer je Istra jedina u Hrvatskoj uvrštena u osam renomiranih gourmet vodiča. Istra je u vodiče prvi put ušla 2002. godine. Kriteriji u ocjenjivanju su isti u francuskim, talijanskim i njemačkim restoranima, i puno znači da smo prisutni na toj razini, rekao je direktor TZ-a Denis Ivošević.

Čestitke su uputili i župan Valter Flego te Maurizio Potočnik, urednik vodiča Magnar ben, koji donosi najbolje restorane, vina i hranu teritorija Alpe Adria.

- Istra je predivna, ima divno more i unutrašnjost i te dvije stvari u gastronomiji moraju ići u istom smjeru. Prije petnaest godina kada ste jeli ribu ona je bila pripremljena na isti način od Istre do Dalmacije, ali danas su se te stvari promijenile, ugostiteljstvo u Istri se podiglo na višu razinu, rekao je Potočnik i uručio primjerke svoga vodiča ugostiteljima koji su u njega u uvršteni, a to je ukupno njih 22.

Na prvom mjestu je San Rocco iz Brtonigle s najvišom ocjenom pet tanjurića i pet čaša, a posebnu nagradu "pjat teritorija Alpe Adria" dobio je restoran Badi iz Lovrečice za brancina u korici od kruha.

U vodič A tavola con le Venezie uvršteno je osam restorana. Vodič I ristoranti dell'Italia - Le guide dell'Espresso tiska se u 170 tisuća primjeraka i u njega je uvršteno deset istarskih restorana, od kojih je najvišu ocjenu dobio Monte iz Rovinja.

Što se pak njemačkog govornog područja tiče, 20 istarskih restorana i konoba dobilo je priliku biti uvršteno u priznati vodič Gault & Millau Austrija. Najvišu ocjenu dobio je San Rocco, a slijede Wine Vault iz Monte Mulinija u Rovinju te Damir i Ornella iz Novigrada. Inače, u sva su četiri navedena vodiča zastupljeni restorani Monte, Damir i Ornella, San Rocco, Zigante iz Livada i Toklarija iz Sovinjaka. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter