Istarski restorani rado podržavaju istarske vinare

Vinski podrumi restorana u Istri
Vinski podrumi restorana u Istri

Sljubljivanje hrane i vina danas je iznimno popularno. Klasično sommelierstvo počelo je puno više pozornosti polagati tome što jedemo i što pijemo – i kako to radimo zajedno. U restoranima se gotovo jednaka pozornost pridaje jelovniku i vinskoj listi. S obzirom na rastuću važnost vinskih lista, odlučili smo istražiti kako one izgledaju u najboljim istarskim restoranima te u kojem su omjeru istarska vina zastupljena u odnosu na ostala svjetska vina. Prema popisu Dobri restorani za 2015. odabrali smo pet najboljih istarskih restorana. Evo kako izgledaju njihove vinske liste.

Restoran među tisuću najboljih

Novigradski restoran Damir i Ornella nedavno je uvršten među 1000 najboljih restorana svijeta. Svježa riba vrhunske kvalitete, priprema i prezentacija filetiranja pred klijentom, razlikuju ovaj restoran od ostalih i čine ga jedinstvenim. - U našem restoranu započeli smo samo s jednim istarskim vinarom, a danas našu vinsku listu čini preko sto etiketa od kojih gosti najviše traže svježe istarske malvazije i teran. Kultura vina stalno raste, gosti vole probavati nova vina te tijekom večere znaju probati i do šest različitih vrsta, od pjenušaca do bijelih i crnih vina, kazala je Matea Beletić, vlasnica i sommelierka restorana. Batelina, poznata konoba u Banjolama, uz chefa Davida Skoku postala je svjetska senzacija zbog koje ljudi dolaze iz svih dijelova Europe. U ovoj cijenjenoj konobi svaku njihovu gastonomsku senzaciju prate vrhunska vina.

- U ponudi imamo isključivo istarska vina i to desetak bijelih i šest crnih, iako nam je fokus na namirnicama, naša jela svakako želimo upotpuniti s dobrim istarskim vinima koja se nalaze u našoj blizini, kazao je David.

Stancija Meneghetti pravi je gastronomski dragulj smješten u Balama, samo dva kilometra od mora, koji na nenametljiv način spaja tradiciju i luksuz. Ovaj vrhunski restoran nudi vina iz svoje vlastite proizvodnje.

- Naša nova vinska lista upravo je u procesu slaganja, a na njoj će se uz naša vina svakako nuditi i ostala istarska vina, te vina iz drugih dijelova svijeta, kazala je direktorica Suzana Vrtičević Tica.

Restoran s 300 etiketa vina

Luksuzni i višestruko nagrađivani Boutique hotel & Gourmet restaurant San Rocco u Brtonigli spada u sam vrh istarske i hrvatske gastronomije, čiju vinsku kartu krasi oko 300 etiketa vina od kojih polovicu čine upravo istarska vina. - Gosti najviše traže savjet sommeliera koji im predstavlja istarska vina te upoznaje s cijelom regijom, kazao nam je mladi vlasnik i sommelier Teo Fernetich.

Marina Novigrad, simpatičan restoran koji se strelovito probio u sam vrh restorana u Istri, vodi dvoje mladih ljudi, Marina Gaši i Davor Buršić, sommelier i barist. Vinsku kartu njihovog restorana čini 120 etiketa od kojih je 80 posto vina upravo istarsko. Da je vinska karta Marine Novigrad dobro posložena potvrđuje priznanje Restoran “Prijatelj vina”, također po izboru Dobri restorani 2015. - Vinsku listu obnavljamo svake godine, a vinare odabirem po njihovom karakteru, simpatično nam je kazao Davor.

- Vinske liste u istarskim restoranima sve su kvalitetnije, a ponuda vina proširila se i na barove što je svakako jako dobro, jer na taj način potičemo kulturu pijenja vina. Međutim, uz dobru vinsku listu neophodno je kvalitetno osoblje koje će je znati predstaviti i s njom upravljati, jer inače lista ostaje samo mrtvo slovo na papiru, kazao je Emil Perdec, višestruki državni prvak u sommelierstvu. (Piše mr. oecc. Andrea PANČUR)


Podijeli: Facebook Twiter