Istarski recepti spašeni od zaborava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovo malo remek-djelo pravi je ljubavni roman, još neispricana prica o Istri, njenim ljudima i obicajima, skrivenim kulinarskim tajnama. Zapravo, ova kuharica je u obradi svestrane autorice pravi presedan u gastronomskoj literaturi."

Tim rijecima mr. sc. Vlasta Radoicic ocjenjuje kuharicu "Tradicionalna istarska jela - sezonska i blagdanska" Vesne Medvedec Buršic, dugogodišnje novinarke Glasa Istre i urednice obiteljskog priloga Dom.

Kako kaže autorica, ništa nije slucajno pa tako ni ova knjiga. Na otvorenju izložbe Hede Gärtner u Buzetu upoznala je direktoricu izdavacke kuce Reprezent, Sonju Sincic, koja joj je rekla da redovito prati njezine gastronomske priloge u Glasu Istre i predložila joj da napiše kuharicu.

Osim popisa potrebnih sastojaka, mjera i nacina pripreme, uz recepte su i savjeti autorice, odnosno price o tradiciji ili obicajima vezanima uz pripremu ili prigodu kad su se odredena jela pripremala.

- Puno je zanimljivih detalja. Na primjer, velika je raznolikost svecanih jela koja su se pripremala u razlicitim dijelovima Istre. U Rovinju su za Uskrs janjce spremali na tri nacina: šugo se radilo od iznutrica, janjeca rebra su pohali, a ostalo meso spremali u padeli. U Pazinu se za Uskrs kuhala citava špaleta i to satima, na jako laganoj vatri.

Za 1. svibnja Rovinjci su na iznimno zanimljiv nacin pripremali grancevole, a u Barbanu je u pripremanju karmina sudjelovalo citavo selo, osim obitelji pokojnika, dok bi na objed dolazio po jedan clan svake obitelji. Tom su se prigodom fuži služili s mesom pripremljenim u padeli, a ne sa šugom.

Posebna vrijednost ove knjige su upravo obicaji koje autorica živim jezikom iskusne novinarke spašava od zaborava. A kako je znala kome pokucati na vrata da bi dobila pravi recept? Kaže da je kao novinarka na terenu susretala puno ljudi koji vole kuhati i jesti, baš kao i ona, pa im je to u razgovoru bila omiljena tema.


Podijeli: Facebook Twiter