Istarski pršutari nahranili Zagrepcane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danom istarskog pršuta u Zagrebu, kako su nazvali manifestaciju organizatori Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, promovirali su u metropoli to jedinstveno okupljanje pršutara iz Hrvatske i raznih krajeva Europe koje ce se od 23. do 25. listopada održati u Tinjanu.

Sedam poznatih pršutara iz Udruge proizvodaca istarskog pršuta - Mladen Dujmovic iz Kringe, Paolo Jelenic iz Sv. Petra u Šumi, Pisinium d.o.o. iz Pazina, Milan Buršic iz Vodnjana, Elvis Grubišic iz Gracišca te Milan Antolovic i Mladen Milohanic iz Tinjana - mnoštvu posjetitelja vinoteke Bornstein na zagrebackom Kaptolu dalo je priliku da kušaju reprezentativne primjerke iz njihovih sušionica. Pršutari su izrezali gotovo 15 vrhunskih pršuta koje su donijeli iz Istre, a njima su se, prezentacijom svojih bijelih i crnih vina, pridružila i dva vrhunska istarska vinara - Dmitri Brecevic i Bruno Trapan.



Medu prisutnima su se našli i brojni ljudi iz struke, medu kojima i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a voditelj projekta za standardizaciju proizvodnje istarskog pršuta te ujedno i predsjednik komisije za ocjenjivanje na ISAP-u, profesor Romano Božac, potvrdio nam je da su proizvodaci donijeli zaista vrhunske proizvode da bi popularizirali sajam.

Mladen Rajko, nacelnik Opcine Tinjan, koji se našao u ulozi predstavnika jednog od organizatora, kazao nam je da su do njih dospjele samo blagonaklone kritike te da su veoma zadovoljni odazivom posjetitelja. Vlado Borošic, vlasnik vinoteke Bornstein, koja u Zagrebu ima ulogu info-punkta Turisticke zajednice Istarske županije, kazao je da veoma cijeni to što je TZ Istarske županije prije osam godina prepoznao njegovu vinoteku kao mjesto na kojem ce promovirati gastronomsko bogatstvo istarskoga kraja.

Na sajmu u Tinjanu predstavit ce se 27 pršutara iz Hrvatske, Španjolske, Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a zemlja partner je Austrija.


Podijeli: Facebook Twiter