Istarski pršut zašticen po EU normama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na cetvrtom medunarodnom sajmu pršuta koji ce se održati 23. i 24. listopada ocekuje se dolazak pršutara iz Italije, Slovenije, BiH, Austrije, Poljske, Madarske, pa cak i iz Španjolske te preko 25 tisuca posjetitelja, kazao je tinjanski nacelnik na konferenciji za novinare koja je jucer održana za mjesnim županskim stolom.

Uz bogatu i prepoznatljivu gastronomsku ponudu u okviru manifestacije bit ce organiziran bogati glazbeno-zabavni te sportski program. Ovogodišnji partner "opcine istarskog pršuta" bit ce celnici i pršutari furlanske opcine Sauris.

"Što se tice zaštite istarskog pršuta mogu reci da smo došli do cilja", najavio je Milan Buršic predsjednik Udruge za zaštitu autohtonog istarskog pršuta dodavši da do kraja godine ocekuju oznaku izvornosti u Europskoj uniji.

"Istarski ce pršut biti prvi hrvatski proizvod koji ce biti zašticen po standardima Europske unije", istakao je procelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolovic napomenuvši da ce Istarska županija u sljedecih nekoliko godina još snažnije pristupiti zaštiti izvornosti ili geografskog podrijetla istarskih autohtonih proizvoda.

Osim maslinovog ulja, zaštitit ce se izvornost pojedinih vrsta svinjskog mesa: kobasica, kosnica, zarebnjaka i potrbušine, a kasnije istarsko govedo i ovca.

Zaštita autohtonih proizvoda mukotrpan je i zahtjevan, ali dugorocno isplativ posao, kazao je Antolovic dodavši da je za zaštitu istarskog pršuta utrošeno cak oko 1,2 milijuna kuna što je financirala Istarska županija i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.


Podijeli: Facebook Twiter