Istarski pršut krenuo u osvajanje tržišta EU

Carlo Dall'Ava, Josip Hreljak i Žarko Vodopija na sajmu pršuta u Parmi (Foto: Pisinium)
Carlo Dall'Ava, Josip Hreljak i Žarko Vodopija na sajmu pršuta u Parmi (Foto: Pisinium)

Pazinska mesoprerađivačka tvrtka Pisinium, koja u svom sastavu ima i pršutanu koja je jedna od šest proizvođača zaštićenog istarskog pršuta s oznakom izvornosti, tijekom ove će godine izvesti u Italiju tisuću komada ovog zaštićenog istarskog pršuta, a na nedavnom sajmu pršuta i drugih prehrambenih proizvoda Cibus u Parmi, interes za uvoz istarskog pršuta pokazali su i kupci iz drugih europskih zemalja.

Kako saznajemo od vlasnika i direktora Pisiniuma Josipa Hreljaka, te njegovog voditelja prodaje i izvoza Žarka Vodopije, ova je pazinska tvrtka na lanjskom sajmu prehrane Anuga u njemačkom Koelnu uspostavila kontakt s talijanskom tvrtkom Prosciutttificio DOK Dall'Ava, iz talijanskog San Danielea. Ova se talijanska tvrtka bavi proizvodnjom zaštićenog i svjetski poznatog pršuta San Daniele, ali se također bavi i distribucijom pršuta zaštićenih oznakama izvornosti iz drugih europskih zemalja, primjerice Mađarske i Španjolske, pa je njezin vlasnik Carlo Dall'Ava, nakon što ga je u Koelnu kušao, izrazio želju da i ovaj istarski pršut iz Pazina ima u paleti europskih delicija koje nudi svojim kupcima.

Tisuću pršuta preko mora

Na sajmu u Koelnu dogovoreno je da će pazinski Pisinium preko tvrtke Dall'ava kao ekskluzivnog zastupnika za talijansko tržište plasirati tisuću svojih pršuta s oznakom izvornosti tijekom 2016. godine, te određenu količinu drugih svojih proizvoda: suhe istarske kobasice, istarske kobasice s tartufima, paštete od pršuta i tartufa, istarskog žlomprta, istarske pancete i buđole. Veliki plus za talijanskog partnera bio je i u tome što Pisiniumovi proizvodi iz palete tipičnih, odnosno tradicijskih istarskih proizvoda, ne sadrže nitrite niti ikakve duge dodatke s tzv. "E-oznakama".

Dio dogovorene poslovne suradnje je i zajednički nastup na prehrambenom sajmu Cibus u Parmi, s kojeg su se Hreljak i Vodopija upravo vratili s izvanrednim dojmovima i oduševljeni perspektivama koje su im se otvorile. Zanimljivo je da su se na cijelom sajmu u Parmi, najvećem i najuglednijem sajmu pršuta u Italiji, a možda i šire, samo na štandu tvrtke Dall'ava pršuti rezali za obične posjetitelje (druge su ih tvrtke rezale samo u separeima za poslovne partnere), tako da je uz druge pršute koje distribuira ova talijanska tvrtka, veći broj ljudi mogao degustirati i Pisiniumov istarski pršut.

- Pokazalo se da su mnogi ljudi čuli za istarski pršut, ali su ga sada prvi put vidjeli i s velikom su ga radoznalošću kušali, s velikim iznenađenjem komentirajući kako ga mi to radimo bez kože i potkožnog masnog tkiva. Zanimljivo je da su ti ljudi, tamo u Parmi, okus našega pršuta komentirali uspoređujući ga s okusom domaćeg pršuta iz svog kraja kojeg se sjećaju iz djetinjstva, dakle pršuta kakvog su radili njihovi djedovi, a koji danas kod njih ne postoji, jer se pršuti u Parmi danas proizvode isključivo u velikim pršutanama.

Štoviše, izražavali su divljenje našoj hrabrosti da svoj pršut dođemo pokazati i nuditi na kušanje u Parmi, kao talijanskoj prijestolnici proizvodnje pršuta. Naš smo pršut rezali na naš način, nožem, a posjetitelji sajma koji su ga kušali govorili su za njega da je "piu saporito", mnogo bogatiji aromama nego pršut iz Parme, iako je nekima bio jači i slaniji na okusu nego što su navikli, prepričavaju Hreljak i Vodopija susrete s kušačima svoga pršuta u Parmi. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter