Istarski prstaci na slovenskim menijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je PU istarska krajem prošle godine djelomicno objavila pojedinosti složene istrage vezane uz medunarodnu organizaciju koja se bavila krijumcarenjem prstaca iz Istre u Sloveniju, u cetvrtak su u sjedištu koparske policije predoceni rezultati slovenskog dijela istrage.

Kaznene prijave podnijete su protiv dvanaest slovenskih državljana nastanjenih u Kopru, Izoli i Piranu te protiv jednog talijanskog državljanina nastanjenog u Kopru.

Podsjetimo, krajem prošle godine cetvorica istarskih ribara, Umažani Mladen Jovic (42), Tomislav Bašic (33), Zoran Miloševic (34) i Elvis Palcic (32) privedeni su istražni centar Županijskog suda u Rijeci uz kaznenu prijavu USKOK-a zbog sumnje da su s podrucja Umaga od lipnja do listopada 2010. godine u Sloveniju prošvercali cak tri tone raznih školjkaša, medu njima i prstaca, ukupne vrijednosti oko 102.000 eura.

Nacelnik kriminalistickog odjela koparske policije Dean Juric objasnio je da je akcija u Sloveniji pokrenuta nakon dojave hrvatskih kolega o kriminalnoj organizaciji koja se bavi krijumcarenjem prstaca i ostalih školjki iz Istre u Sloveniju.

- Od srpnja 2010. do okoncanja istrage ta je skupina u Sloveniju prokrijumcarila oko dvije tone prstaca te manju kolicinu dondola i kapesanti. Rijec je o poslu ukupne vrijednosti oko 143.000 eura. Prstaci su preprodavani restoranima na slovenskoj obali i drugdje u Sloveniji, i to u Novoj Gorici, Mariboru, Kranju i Ljubljani. Hrvati su slovenskim kolegama prodavali prstace za 34 eura po kilogramu, a oni su ih potom preprodavali po cijeni od najmanje 62 eura, rekao je nacelnik Juric.

Dodao je da su se prstaci u Sloveniju prevozili vecinom morskim putem. Po njegovim rijecima, rijec je o teškom kaznenom djelu za koje su, kad je Slovenija u pitanju, predvidene kazne od šest mjeseci pa do deset godina zatvora, uz novcane kazne koje su vec izrecene. Naime, jedan je clan slovenske ekipe kažnjen s 10.000 eura, drugi s 5.400, a treci sa sedam tisuca eura.

Zanimljivo je da je slovenska istraga obuhvatila i pojedine vlasnike restorana i gostionica na tamošnjoj obali koji su nudili krijumcarene prstace svojim gostima. No, izrecene su im tek dvije gotovo simbolicne novcane kazne - svaki je vlasnik restorana kažnjen s po 1.000 eura, iako se radi o važnoj karici u krijumcarskom lancu.


Podijeli: Facebook Twiter