Istarski poljoprivrednici ocajni zbog suše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sušno razdoblje koje traje vec jako dugo bacilo je istarske poljoprivrednike doslovce u ocaj. Urodi su im, kažu, desetkovani, berbe nema, a gubitak na odredenim kulturama je od 80 do sto posto.

- Potpuno smo stradali u proizvodnji, povrce je vegetiralo preko zime. Sad pred Uskrs je trebala biti berba, no kulture su sitne i kržljave zbog velike suše i leda u veljaci. U trgovacke lance slali smo karfiol kako su i tražili, deset komada u kašeti, ali nam je vracen jer su odredene glavice bile lakše od 800 grama. Trgovacki lanci su se u hipu prebacili na uvoz, kaže nam Josip Maretic iz Ližnjana koji se više od 20 godina bavi poljoprivredom i ne sjeca se ovakve suše.

Isto nam potvrduje i Ankica Piccoli iz ližnjanske poljoprivredne udruge Agro-mladica.

- Sadnice povrtne kulture zbog suše nisu napravile masu odnosno plod odredene velicine i ne mogu se prodati jer trgovacki lanci uvjetuju odredenu gramažu. No ovdje nije samo stvar gubitaka ljudi koji se bave poljoprivredom vec i onih koji se bave stocarstvom jer otkosa nece biti. Stocari nece imati sijeno za hranjenje stoke, veli Piccoli.

Navodnjavanje nije rješenje za ližnjanske poljoprivrednike jer su im parcele raštrkane. Jedno je navodnjavati kad postoji odreden postotak vlage u zemlji, a drugo kad zalijevate zemlju koja je suha 40 centimetara u dubinu.

Na njivama nam pokazuju prazne površine na kojima je prije 20 dana posaden krumpir, sadnice karfiola posadene prije mjesec dana isti su kao onda, a u maslinicima se sve žuti jer su stabla spaljena od suše i vjetra. (Piše Tatjana GRBIC; Snimio Dejan ŠTIFANIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter