Istarski poljoprivrednici neorganizirani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Greška Lactalisa je u tome što ne prati bazicne cijene mlijeka i što ne honorira kvalitetu, komentirao je na konferenciji za novinare u Peroju bunt hrvatskih mljekara Gilbert Bros, predsjednik Francuske poljoprivredne komore, Poljoprivredne komore regije Haute-Loire i clan europskog socijalnog i ekonomskog vijeca.

Bros s delegacijom od 34 francuska izaslanika poljoprivredne komore regije Haute-Loire ovih dana boravi u Hrvatskoj, na poziv kolega iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Novinare je, naime, zanimalo zbog cega Lactalis, vecinski vlasnik Dukata, nije i hrvatskim mljekarima ponudio osnovnu otkupnu cijenu od 2,44 kune po litri, kao što je obecao. Rijec, je, naime, o jedinstvenoj cijeni otkupa utvrdenoj u 25 država-clanica EU-a.

- Kresanje sredstava za poljoprivredu i snižavanje cijena mlijeka je previše za poljoprivrednike. No, ukoliko su rezanja nužna, ona ne smiju biti rigidna i brza, od danas do sutra, a oštecenim poljoprivrednicima trebala bi se ponuditi kompenzacija. Hrvatska Vlada je odlucila srezati potpore poljoprivrednicima, što mogu razumjeti jer se u Europi uvode restrikcije zbog recesije, ali to se poklopilo s Lactalisovim spuštanjem cijene, rekao je Bros.

Važan je, kaže, dijalog resornog ministarstva i poljoprivredne komore, koja zapošljava agronome i druge strucnjake i ima ulogu savjetodavca. Naveo je primjer Francuske, gdje mljekari uspijevaju podici otkupne cijene mlijeka podizanjem kvalitete, što bi, smatra, mogle slijediti i hrvatske kolege.

Bros, koji u Hrvatskoj boravi da bi saznao na koji nacin funkcionira poljoprivreda u državi koja ce uskoro postati clanica Europske unije, kaže da u Istarskoj županiji proizvodaci nisu dovoljno organizirani niti ujedinjeni.

U Francuskoj poljoprivredna komora, koja postoji vec 90 godina, savjetuje proizvodace i pomaže im u ishodovanju oznaka izvornosti za njihove proizvode. Takoder ima veliku ulogu u ujedinjavanju i ponudi lokalnih proizvoda. Naveo je primjer boškarina, koji bi trebao dobiti oznaku izvornosti.

- Inzistiramo na ekoproizvodnji, trudimo se što više zaštititi svoje proizvode oznakom izvornosti. Takvih je proizvoda u Francuskoj jako puno, a u Hrvatskoj jako malo, kaže Bros. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter