Istarski političari rezimiraju 2013. i želje za 2014.

(Ž. HAJDINJAK/CROPIX)
(Ž. HAJDINJAK/CROPIX)

Koji su nacionalni događaji bili najvažniji protekle godine, što je vrijedno spomena lani obilježilo istarsku svakodnevnicu i čemu se nadaju u 2014. godini pitali smo istarske političare, predstavnike stranaka i nezavisnih klubova koji participiraju u Skupštini Istarske županije.

Potpredsjednik IDS-a Boris Miletić kao najveći događaj izdvaja  ulazak u EU uniju.

- Na lokalnim izborima građani su još jednom povjerenje dali IDS-u... Ponosan sam što smo donijeli Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre, kaže Miletić. - Ponosan sam i na to da su građani Istre pokazali zrelost na referendumu o braku. Osobno ću godinu pamtiti po rekordnim turističkim rezultatima koje je Pula postigla i odličnim koncertima, po vrijednim priznanjima koje je dobila. U 2014. očekujem bolju komunikaciju s koalicijskim partnerima, izgradnju Opće bolnice, nastavak izgradnje Ipsilona, stavljanje u funkciju napuštenih vojnih zona i otvaranje novih radnih mjesta, kaže Miletić.

Predsjednica istarskog SDP-a Maja Šarić ističe lokalne izbore, ali i povjerenje koje je dobila kao novoizabrana predsjednica. I ulazak u EU ono je po čemu će pamtiti 2013. - U 2014. očekujem da će Hrvatska izaći iz recesije, a u Istri očekujem gradnju nove bolnice, kaže Šarić.

Šef HSU-a Silvano Hrelja veli da su 2013. u Istri najsnažnije obilježili lokalni izbori i Kajinovo napuštanje IDS-a te napeti odnosi na relaciji IDS – središnja vlast. Na nacionalnoj razini to je ulazak u EU, kriza koja ne jenjava i referendum. - U 2014. godini želim više mira, rada i solidarnosti među građanima, kaže Hrelja.

Nezavisni Damir Kajin smatra da je protekla godina, unatoč lokalnim izborima, bila politički mirna, ali i gospodarski teška. - U ovoj godini očekujem da se Istrom neće vladati, već upravljati, da se proračuni općina, gradova, županije, komunalnih poduzeća neće zlorabiti i da izabrana vlast razlog stagnacije neće tražiti u drugima, nego u svojoj politici. Činjenica je da se bez državnih investicija u Istri ne bi ništa dešavalo, kazao je Kajin.

Predsjednik istarskog HDZ-a Ivan Bubić veli da su godinu obilježili lokalni izbori. Izdvojio je proglašenje blaženim svećenika Miroslava Bulešića. U 2014. prioritete vidi u pokretanju investicija, proizvodnji, izvozu i zaposlenosti. Smatra da je nužno restrukturiranje državne, regionalne i lokalne uprave, reforma poreznog sustava i promjena monetarne politike.

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin kao lanjski događaj godine izdvaja rezultate referenduma u Istri koji je pokazao njenu posebnost u pogledu tolerancije i suživota, a u pozitivnom smislu izdvaja i ulazak u EU. S druge strane, pad ekonomskog standarda, povećanje nezaposlenosti, stagniranje znanosti i nazadovanje obrazovanja, provlačili su se kroz čitavu 2013. Kad su manjinska prava u pitanju, Radin smatra da se vraćamo u etnički primitivizam. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter