Istarski poduzetnici neće dobiti maksimalne poticaje

Cinzia Zubin na radionici (M. ANGELINI)
Cinzia Zubin na radionici (M. ANGELINI)

Maksimalne poticaje od 9.000 eura po radniku istarski poduzetnici neće moći dobiti. One su namijenjene onima koji imaju sjedište u županijama s velikim postotkom nezaposlenosti. Zaključak je to s radionice o novom Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja koja je održana na Odjelu za ekonomiju i turizam "dr. Mijo Mirković" pred stotinjak poduzetnika i još toliko ostalih zainteresiranih građana. Ljiljana Zajc, voditeljica Službe za potporu ulaganja i investicije u Ministarstvu poduzetništva i obrta obrazložila je kako je izmijenjeni zakon stupio na snagu 10. listopada, a 9. prosinca će i Uredba o poticanju ulaganja.

- Dobivanje maksimalne potpore od 9.000 eura po radniku uvjetovano je sjedištem poduzetnika koji podnosi zahtjev za poticaj. Ukoliko posluje u županiji gdje je postotak nezaposlenosti 20 i više posto može očekivati na najviše potpore. Što je manji postotak nezaposlenosti, manje su i potpore. No, to nije jedini kriterij za određivanje veličine potpore. Primjerice, potpore za istraživanje i razvoj su veće nego za ulaganja u proizvodnju, navela je Zajc.

Nadalje je pojasnila da se zahtjev za dodjelu potpora mora zatražiti prije nego se krene s investicijom, inače nema državnih potpora.

- Prijava se treba podnijeti prije početka gradnje i prije uplate avansa, zaključila je Zajc. Cinzia Zubin, voditeljica HBOR-ovog ureda za Istarsku županiju je govoreći o ulozi HBOR-a u poticanju investicija navela da je banka povećala udio kredita u investicijama na čak 100 posto.

- Banka je produžila rok otplate investicije s 15 na 17 godina, te poček s dva na pet godina. Privremeno je smanjila kamatne stope za jedan postotni bod te uvela kunske kredite koji su izazvali velik interes korisnika, zaključila je Zubin. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter