Istarski poduzetnici duguju 2,5 milijardi kuna

Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)
Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)

Za razliku od ukupnih unutarnjih dugovanja u Hrvatskoj, koja su neznatno smanjena, zaduženost građana sve je veća i teško je predvidjeti hoće li se, i kada, početi smanjivati. Po zadnjim podacima Fine, onima za studeni prošle godine, ukupna dugovanja poslovnih subjekata na razini države iznosila su 43,7 milijardi kuna, što je za oko 830 milijuna ili 1,9 posto manje nego prethodnog mjeseca. Istodobno je zbog nepodmirenih računa bilo blokirano 246.142 građana koji su dugovali 17,3 milijarde kuna, šest posto više nego prethodnog mjeseca.

U Istarskoj županiji ukupan dug pravnih i fizičkih osoba koncem studenog iznosio je 2,5 milijardi kuna, dok podatke o broju blokiranih građana Fina ne objavljuje. Pritom se najveći dio duga, 1,9 milijardi, odnosi na pravne osobe, njih 2.609.

Na državnoj razini u studenom je bilo blokirano čak 70 tisuća tvrtki, među kojima dominiraju one u dugotrajnoj blokadi, duljoj od 360 dana, kako po broju, tako i po iznosu blokade. Naime, u blokadi duljoj od 360 dana je više od tri četvrtine poslovnih subjekata, a njihova dugovanja čine čak 82 posto ukupnog duga. Iako nešto manje od polovice blokiranih čine tvrtke, one su stvorile čak 81 posto ukupnog duga. Kada je riječ o fizičkim osobama ili obrtnicima, njih 80 posto blokirano je duže od 12 mjeseci.

U Fini, međutim, očekuju da će se, zahvaljujući mjerama propisanim novim zakonima o ovrsi, financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te Zakonu o sudskom registru, iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje postupno smanjivati ili pak sporije rasti. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter