Istarski plivaričari u EU-u nemaju budućnost

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Tradicionalni Susret ribara, koji organizira Hrvatska obrtnička komora - Ceh ribara, ove se godine - danas i sutra - održava u Dubrovniku. Jedan od onih koji će na skupu govoriti o aktualnoj situaciji u hrvatskom ribarstvu je Zlatan Bojić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske, s kojim smo porazgovarali o tome što očekuje od 17. susreta.

- Koja je po vašem mišljenju najvažnija tema skupa, odnosno o čemu će se najviše raspravljati? - Svakako je to ulazak u Europsku uniju i problemi koje on nosi hrvatskim ribarima. Jedna od tema bit će poticaji i kompenzacije u Uniji, zatim mogućnost povlačenja brodova iz ribolova i način poslovanja u EU koji nam nije jasan i zapravo ne znamo što nas čeka.

- Koliko su državne institucije pripremile ribare za ulazak u EU?
- Nismo zadovoljni tim pripremama. Zadnjih godina nešto je napravljano, ali ne dovoljno.

- Najbrojniji ribari na jadranskoj obali su Istrijani. No, većina njih ribari s malim brodicama. Imaju li oni ikakvu perspektivu u Uniji?
- Kako sada stoje stvari, općenito je svim našim ribarima, i velikima i malima, budućnost neizvjesna. U Uniju ulazimo u trenutku kad se mijenja europska ribarska politika, a ta politika se odnosi na ograničenja, restrikcije, zabrane. S takvim restrikcijama teško možemo preživjeti. Još jedna otežavajuća okolnost jest da sada europski ribari sa sjevera zahtijevaju da nema više povlačenja brodova iz ribolova. Mislim da je dobar dio naših ribara računao da će ulaskom Hrvatske u EU učiniti upravo to, povući se iz ribarstva uz određenu naknadu. Stoga, bismo i tu mogli loše proći. Činjenica je da imamo višak brodova i preveliki ribolovni napor.

- Postoji li procjena koliko bi hrvatskih ribara htjelo otići iz ribarstva?
- S ovim saznanjima koje danas imamo, mislim da bi to učinila polovica ribara. Jer zadnjih je nekoliko godina ribarstvo daleko od profitabilnosti, a bojim se da će u Uniji puno ribara na hrvatskoj obali bankrotirati dok se budemo prilagođavali uvjetima na europskom tržištu.

- Može li se uopće više išta poduzeti ili su istarski plivaričari osuđeni na propast?
- Nažalost, ništa se ne može poduzeti. Postavio sam upravo takvo pitanje na posljednjem sastanku u Zagrebu predstavnici iz EU-a koja mi je kratko odgovorila da je Hrvatska potpisala poglavlje 13 o ribarstvu i da je tu kraj priče. Ribari, međutim, i dalje ne znaju što se točno potpisalo. Izgleda da ćemo to doznati na ovakav, lošiji način. (Razgovarao Bojan ŽIŽOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter