Istarski planinarski put od Umaga do Crne punte

Kontrolna točka kod 'znamenitog' sela Sv. Juraj
Kontrolna točka kod 'znamenitog' sela Sv. Juraj

Juricanija 2006. Istarski planinarski put počinje ovdje a završava na Crnoj punti, općina Raša. Svojom dužinom od 200 km spaja zapadnu i istočnu obalu Istre. Planinari Istre. Istarski planinarski savez.

Ovo je tekst na ploči postavljenoj na stanciji Juricanija, malo sjevernije od Umaga, kraj turističkog naselja Katoro i označava početak (a može biti i kraj, ovisno s koje strane krenete) najduže označene pješačke trase na Poluotoku. Dugačka je blizu 200 kilometara i spaja istočnu i zapadnu obalu Istre.

Upravo je "Od mora do mora po zelenoj Istri", bio moto pod kojim su istarski planinari okupljeni u četiri planinarska društva iz Umaga, Pazina, Pule i Labina 2006. godine uredili i otvorili Istarski planinarski put (IPP).

IPP je planinarska obilaznica nepravilnog linijskog oblika. Na zapadu Istre počinje u umaškom priobalju, na uvodno spomenutoj stanciji Juricanija pružajući se prema istoku brežuljkastim krajevima sjeverne Istre, penjući se na Ćićariju pa na Učku na kojoj mijenja smjer prema jugu i završava na istočnoj obali, na Crnoj punti nedaleko od Raškog zaljeva. Koliko se južno spušta Poluotokom, vjerojatno najbolje oslikava podatak da je Crna punta na gotovo istom meridijanu kao i Vodnjan.

IPP prolazi kroz mnoga naselja kao i netaknutom prirodom, planinari će se naći u dubokim šumama, ali i na vrhovima brda i planina s najljepšim pogledima u Hrvatskoj.

Put ukupno ima ukupno 27 kontrolnih točaka na kojima se nalaze pečati. Svatko tko prijeđe cijeli put od Umaga do Crne punte, a to može dokazati prikupljenim pečatima utisnutim u posebno tiskanu knjižicu, dobit će od Istarskog planinarskog saveza numeriranu značku kao simbolično priznanje za ostvareni podvig.

IPP je, naravno, cijelom dužinom obilježen planinarskim oznakama i održavan, ali se kretanje po njemu ipak ne preporučuje neiskusnim osobama. I bez odgovarajuće planinarsko-pješačke opreme u kojoj je na prvom mjestu dobra obuća jer dvjestotinjak kilometara nije malo. Pa ni kad su podijeljeni u nekoliko dionica. (Piše i snima Drago STRUNA)

CIJELU REPORTAŽU ČITAJTE U PRILOGU "ISTRA PLUS" TISKANOG IZDANJA. 


Podijeli: Facebook Twiter