Istarski planinari popeli su se na sve hrvatske vrhove

Istrani na Dufourspitze u Alpama, drugi najviši vrh Europe
Istrani na Dufourspitze u Alpama, drugi najviši vrh Europe

U dvorani pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile proteklog je vikenda održana svečana sjednica najstarije sportske udruge u Istri - Istarskog planinarskog saveza - koji je proslavio 140. obljetnicu postojanja.

Okruglu obljetnicu istarskog planinarstva čestitao je predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević, a pred osamdesetak uzvanika skup je otvorio predsjednika IPS-a Vladimir Rojnić izloživši povijesni pregled razvoja planinarstva u Istri za čiji se začetak uzima osnivačka skupština "Societa Alpina dell' Istria" održana u Pazinu 25. studenog 1876.

Deset društava

- Danas u Istri djeluje oko 1.600 planinara okupljenih u deset planinarskih društava i dvije specijalističke službe: Opatija, Pazinka, Glas Istre iz Pule, Planik iz Umaga, Skitaci iz Labina, Lisina iz Matulja, Knezgrad iz Lovrana, HGSS Stanica Pula, Montero iz Rovinja, Elektroistra iz Pule, Ćićarija iz Buja i Stanica Planinarskih vodiča Istra iz Pule, kazao je predsjednik Rojnić dodavši da u Istri djeluje niz srodnih udruga iz područja speleologije, sportskog penjanja i brdskog trčanja koje su se dijelom razvile iz planinarskih društava. "Istarski planinari popeli su se na sve hrvatske vrhove, posjetili većinu svjetskih gorja od Tibeta do Anda, organizirali dvije daleke ekspedicije Pisang Peak (Himalaja) 1990. i Ande 2008., te bili pojedinačni učesnici u više hrvatskih ekspedicija. Ostvarili su značajne uspjehe u lednom penjanju i penjanju velikih stijena, posebice na 900-metarski El Capitan u SAD-u. Usporedno s time, istarski planinari izgradili su i uredili desetak planinarskih objekata od kojih je pet danas u funkciji, te vode brigu o 548 kilometara markiranih planinarskih putova u Istri", nastavio je Rojnić.

Uz stručnu pomoć HPS-a organizirano je oko 300 edukativnih planinarskih radionica, 2001. godine je otvoren Istarski planinarski put u duljini od 150 kilometara, a objavljeno je desetak planinarskih knjiga i zemljovida i više internetskih stranica. Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimir Novak napomenuo je da planinarstvo višestruko doprinosi društvu, a u Istri ima i osobiti turistički značaj.

Povelje počasnog člana IPS-a dodijeljene su Željku Poljaku iz Zagreba, Antunu Filipčiću iz Pule i Milivoju Topiću iz Buja. Poljak je dobio priznanje za svoj plodni publicistički rad na temu planinarstva među kojima je za ovo područje osobita knjiga "Učka i istarske planine" iz 1967. godine. Antun Filipčić je zaslužan za osnutak Alpinističkog odsjeka pri PD "Glas Istre" 1984. godine, vodstvo ekspedicije na Himalaju 1990. godine, dragovoljno sudjelovanje u Planinarskoj satniji "Velebit" tijekom Domovinskog rata te osnivanje pulske Gorske službe spašavanja. Milivoj Topić prvi je predsjednik IPS-a, a zaslužan je za javne akcije istarskih planinara (Dana istarskih planinara, protivljenje rušenju vidikovca na Vojaku zbog gradnje vojnog radara, regulacija enduro i off road vožnje…), te ustrajan rad na uređenju Istarskog planinarskog puta od Umaga do Crne Punte.

Novi zemljovid IPP-a

Priznanje za doprinos planinarstvu su dobili PD Željezničar iz Zagreba, PD Kamenjak iz Rijeke i HGSS iz Pule, a zlatnu značku za obilazak IPP-a u jednom pohodu Denis Kurtagić iz Medulina, Nikola Ikić iz Premanture te Matej Perkov iz Zagreba. Na koncu svečanosti planinar Goran Šepić predstavio je novi zemljovid IPP-a (može se nabaviti putem IPP-a) istaknuvši da se radi o prvoj topografskoj karti koja pokriva cijelu trasu dugu 150 kilometara. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter