Istarski pjevači sutra u Parizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu Festivala hrvatske kulture u Francuskoj sutra će se u Maison des Cultures du Monde, instituciji koja već trideset godina francuskoj javnosti približava različite aspekte kultura iz cijeloga svijeta, predstaviti ojkanje - najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj.

Ojkanje, koje je UNESCO-ov odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta uvrstio na popis ugrožene nematerijalne baštine, predstavit će se koncertom i na okruglom stolu. O tom posebnom glazbenom izričaju govorit će etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi te, uz pomoć fotografija i videosnimaka, objasniti kako je ta vrijedna vokalna tradicija ostala očuvana do danas. U večernjim satima održat će se jednosatni koncert na kojem će se izvoditi istarsko pjevanje (Noel Šuran, Zoran Karlić, Dario Marušić, Ines Drašković), ojkanje Dalmatinske zagore (Dragica Viljac, Rosa Škember, Ivanka Hrabar, Jozo Abaza), a nastupit će i vokalne skupine iz Imotske krajine i Bekije (Mile Sesar, Drina Sesar, Ante Boban (Bujica), Smiljan Glavaš).

Istog će se dana na francuskom sveučilištu Universite Pantheon-Assas u Parizu održati koncert "Pripovid o Dalmaciji - dva milenija Dalmacije" klape Vokalisti Salone, na kojemu će se predstaviti opus Ljube Stipišića Delmate, najpoznatijeg čuvara dalmatinske tradicionalne pjesme. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter