Istarski pivari dijele sudbinu loše turističke sezone

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Sezonski orijentirana Istarska pivovara dijeli sudbinu hrvatskih pivara, kojima bi zbog podbačaja u ljetnim mjesecima pad prodaje piva na godišnjoj razini mogao iznositi oko 10 posto. S 24 kišna dana, pokisli mjesec srpanj pivarsku je industriju pogodio poput elementarne nepogode, jer se pivo najviše troši u vrelim ljetnim danima kada je na priobalju najveći broj turista.

- Sve pivovare bilježe ljetni minus, pa tako i mi. Razloge treba tražiti u izrazito lošem vremenu u najvažnijem prodajnom razdoblju. Dobro je, međutim, što smo zadržali tržišne udjele u prodaji piva i što će se s oporavkom tržišta vratiti i količine, ističe direktorica proizvodnje Istarske pivovare Nensi Vojsković Mijatović i dodaje je želja hrvatskih pivara zasigurno što prije zaboraviti ovu godinu te u idućoj postići rezultate iz 2013. godine. Za Istarsku pivovaru to znači proizvesti i prodati 160.000 hektolitara piva.

No, nisu samo vremenske prilike utjecale na pad pivarskog tržišta. Drugi razlog leži u gospodarskoj krizi. Kupci su se dodatno orijentirali prema cjenovno povoljnim robnim markama i specifičnim pakiranjima, posebice prema pet ambalaži, a vidljiv je i rast udjela raznih promo pakiranja. Na tržištu piva, koje je blagi pad doživjelo već i prijašnjih godina, pojavile su se nove kategorije proizvoda, poput radlera, koji su, kaže Vojsković Mijatović, u početku doduše uspješno kompenzirali negativna kretanja, da bi se s vremenom ipak pozicionirali u manjem prodajnom prostoru čineći tek oko pet posto ukupne prodaje piva.

U jedinoj regionalnoj pivovari, u proizvodnom smislu, posebno su ponosni na stabilnu kvalitetu Favorit piva, što nije samo rezultat velikih ulaganja u u proizvodnu opremu i procese, već i predanosti ljudi koji sudjeluju u proizvodnom procesu. Istarska pivovara ukupno zapošljava 63 djelatnika.

- Uz vodeće Favorit pivo i dobro prihvaćen Favorit radler, uspješno smo proizveli i niz drugih kvalitetnih piva, a među kojima se opet ističe Istarsko pivo. Proizveli smo i novo njemačko pivo Craft. U suradnji s majstorom pivarom i vlasnikom tradicionalne bavarske pivovare Zur Goldenene Gans, skuhali smo pivo po njemačkoj recepturi i prema njemačkom zakonu o čistoći piva, koristeći samo četiri birana sastojka; vodu, ječmeni slad, hmelj i kvasac. Za razliku od tipičnih hrvatskih piva, u ovom pivu nema kukuruzne krupice, već je korišten pored osnovnog ekstrakta hmelja i posebno selekcionirani hmelj koji daje izvrsan balans gorčine, dodaje Vojsković Mijatović. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter