Istarski pejzaži koji otkrivaju unutarnje svjetove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati istarski umjetnik Claudio Ugussi, koji iduce godine obilježava 50. godišnjicu izuzetno plodnog rada u Bujama, pokazao je sugradanima svoje najnovije likovne radove okupljene pod naslovom "Kromatske modulacije". Izložba je u povodu Dana grada u utorak otvorena u Puckom otvorenom ucilištu, tocnije u foajeu kinodvorane, gdje je okupljene pozdravila v. d. ravnateljice Ucilišta Milanka Maric. Prepoznatljivim, a istovremeno svježim, definirala je ostvarenja u tehnici pastela (i jednog ulja na platnu), autora za kojega je rekla da živi za svoju umjetnost te uljepšavanje i obogacivanje života sebi i drugima.

- Rijec je o figurativnom stvaralaštvu koje je posljednjih godina nastavilo put bogatog iskustva i dotad stvorenog opusa, ali u potpuno novoj tehnici, u sažimanju metafizicke datosti koja objedinjava ideju pejzaža Buja, Bujštine i Istre te onog univerzalnog unutar pejzaža: ljepote, planova, slojeva, koji kroz boje i forme obilježavaju ljepotu ovog kraja. Pejzaž Claudija Ugussija je sve to, ali i još puno više. Pojedini radovi i citave serije jesu ciklusi i cjeline jednog slikarstva, no takoder govore onime što imamo unutra, što obilježava i društvo, rekao je povjesnicar umjetnosti Marino Baldini.

Ugussi, roden u Puli 1932. godine, nije samo prepoznatljiv slikar istarskog krajolika, ciji su likovni dosezi nagradeni na brojnim izložbama i natjecanjima u Grožnjanu, Porecu, Rovinju, Rijeci, Piranu, Kopru, Trstu, Torontu i drugim gradovima. Snažan je trag ostavio i svojim pjesnickim, proznim te pedagoškim radom, desetljecima predajuci književnost u bujskoj talijanskoj gimnaziji. Njegov roman "Podijeljeni grad", koji govori o traumaticnim iskustvima pulskih talijanskih obitelji u vrijeme egzodusa nakon 2. svjetskog rata, dobio je pohvale publike i kritike te niz priznanja za hrvatsko i talijansko izdanje.

Svecanom tonu otvorenja doprinijela je Valentina Culina, ucenica bujske Srednje škole Vladimira Gortana i pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova, koja je na violini izvela Žetelacku Frana Lhotke i Labuda Camillea Saint-Saensa. "Kromatske modulacije" je moguce pogledati sve do 18. rujna, svakog dana osim nedjelje od 9 do 14 i od 17 do 19 sati.


Podijeli: Facebook Twiter