Istarski pčelari obilježili blagdan sv. Ambrozija

Pčelari ispred crkve u Starom Pazinu (M. RIMANIĆ)
Pčelari ispred crkve u Starom Pazinu (M. RIMANIĆ)

Predstavnici pčelarskih udruga iz Pule, Buja, Umaga, Novigrada, Poreča, Labina, Buzeta i Pazina proslavili su u crkvi sv. Jurja u Starom Pazinu blagdan svog zaštitnika sv. Ambrozija. Misu je ovom prigodom vodio Marijan Kancijanić, nekada i sam pčelar, koji je podsjetio na mnoge vrline sv. Ambrozija, milanskog biskupa i beskompromisnog borca za kršćanske vrijednosti i ljudska prava.

Kancijanić je istaknuo da danas pčelari imaju posebno tešku zadaću, jer skrbeći se za zdravlje i opstanak pčela nastoje uspostaviti ravnotežu u prirodi, poljuljanu zagađenjima i klimatskim promjenama.

Nakon mise druženje je nastavljeno u Lovačkom domu u Pazinu. Ranko Anđelini, predsjednik udruge pčelara Lipa iz Pazina, koja je organizirala ovaj susret, naglasio je da uživa raditi u udruzi jer je okružen divnim ljudima, koji nisu tek kolege, već gotovo druga obitelj.

Druženja pčelara, pa tako ni ovo, ne mogu proći bez Alojza Sinčića, pčelara, stolara i pjesnika iz Novigrada koji u svakoj prigodi recitira vlastite stihove o ljubavi istarskog čovjeka prema prirodi, zavičaju i domovini. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter