Istarski paraglideri na nebu iznad Alpa

Col Rodela
Col Rodela

Vinuti se u nebeska prostranstva iznad talijanskih Alpa san je gotovo svakog letača, ali za to je potrebno puno iskustva, znanja i umješnosti, zbog jake termike. Istarski tim tridesetogodišnjaka, članova buzetskog Kluba slobodnog letenja Tići - Andrija Medica iz Buzeta, Marin Orbanić iz Žminja i Robert Zec iz Buja - na ovakav se poduhvat odvažio prvi put, i to nakon sedam, osam godina letačkog iskustva.

- Uzletišta su na velikim vrhovima: mi smo primjerice bili na Col Rodeli, na 2.200 metara nadmorske visine, i letjeli smo do 3.500 metara, a sletište je bilo na 1.300 metara nadmorske visine u Campitellu, apartmanskom naselju nedaleko od mjesta Canazei u kojem smo bili smješteni. Za letače je to fenomenalno iskustvo jer lete na velikim visinama i mogu preći 60 do 70 kilometara dnevno.

Preletjeli smo sve vrhove u okolici, pogled na njih doista je nešto prekrasno. Glavni cilj bio nam je preletjeti najviši vrh Dolomita, planinu Marmoladu, na impresivna 3.343 metra, no nismo uspjeli jer je vrh u snijegu i ledu bio obavijen oblacima pa smo letjeli oko njega, prepričao nam je iskustva istarskih letača Buzećan Medica, ujedno voditelj ove četverodnevne ekspedicije.

Dolomiti su, rekao je Medica, specifični zbog jake termičke aktivnosti i velikih visina. Alpsko letenje umnogome se razlikuje od letenja na istarskom sjeveru. Nad Alpama termika ide do 3.500 metara i jako je turbulentno pa pilot mora biti iskusan da bi mogao sigurno letjeti. Koliko je to opasno govori podatak da je u tri dana početkom listopada, primjerice, bilo pet intervencija GSS-ovaca koji su helikopterima izvlačili paraglidere "prizemljene" na padinama vrhova. Za logističku podršku istarskim letačima, koji su ujedno i natjecateljski tim Tića, bila je zadužena Vedrana Gujić iz Zagreba. Pratila ih je na GPS-u i prevozila autom do uzletišta i od sletišta.

Ljeti su nepovoljni uvjeti za alpsko letenje, česte su pojave olujnih nevremena ili pak niskih oblaka, a preko zime Alpe su pod snijegom. Sezona paraglidinga u Dolomitima traje stoga svega mjesec dana, od sredine rujna do sredine listopada, pa tada oni postaju meta letača iz čitavog svijeta.

U Alpama je, kaže Medica, fenomenalna turistička infrastruktura prilagođena zmajarima, paragliderima, biciklistima, penjačima, alpinistima… ukratko svim poklonicima ekstremnih sportova. Campitello tijekom cijele godine živi od sportskog turizma, svaki kafić primjerice ima brojeve telefona za prijevoz letača.

Za razliku od Alpa, gdje sezona paraglidinga traje svega mjesec dana, na sjeveru Istre može se letjeti tijekom čitave godine jer nema snijega da zaustavi termičku aktivnost. (piše G. ČALIĆ ŠVERKO; snimio A. MEDICA)


Podijeli: Facebook Twiter