Istarski pacijenti imali poteškoća s e-receptima

(Petar FABIJAN)
(Petar FABIJAN)

Jučer se u našu redakciju javila pacijentica koja je, kako nam je ispričala, imala problema jer nije mogla jednostavnim putem do svojih lijekova. Nazvala je liječnicu da u ljekarnu pošalje e-recept za lijek koji uzima, ali je tada saznala da sustav ne funkcionira i da mora doći po pripremljen recept koji će je čekati kod medicinske sestre. S obzirom da su se pacijenti dosad naučili na funkcioniranje e-recepata koji im je uvelike olakšao dolazak do propisane terapije, naša se čitateljica zabrinula je li riječ o većem problemu ili trajnijem kvaru jer joj je vrlo teško svaki puta odlaziti kod liječnice na drugi kraj grada.

Povremeni zastoj

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić na upit o čemu je riječ nije imao informacija da je u Puli ili negdje u Istri bilo problema sa slanjem recepta ili uputnica jer mu se nitko od kolega iz primarne prakse ili netko od pacijenata nije požalio te nas je uputio da detalje o čemu se radilo potražimo u ordinacijama.

A provjerom u ordinacijama opće medicine doista su nam potvrdili postojanje određenih problema, iako, kako su nam rekli liječnici, nije riječ o nekom iznenadnom ili dugotrajnijem kvaru, već o povremenoj pojavi. Kako doznajemo u pojedinim ordinacijama pulskog Doma zdravlja, i inače se, povremeno, znaju događati slične poteškoće, uglavnom zbog, kako kažu, restarta (ponovnog dizanja računalnog) sustava ili sličnih zahvata, no te se poteškoće uglavnom rješavaju vrlo brzo.

Ponekad je kažu, potreban koji sat da "sve sjedne na svoje mjesto i da se e-recepti i e-uputnice počnu slati redovnim putem", no gotovo se nikad, dodaju naši sugovornici, nije dogodilo da su poteškoće u radu potrajale cijeli dan. U situacijama privremene nemogućnosti korištenja sustava, primorani su koristiti već uvelike napušteni način, a to je papirnato pripremanje recepata, kao što je to upravo bilo i tijekom jučerašnjeg dana.

CEZIH nedostupan

Isti se problem pojavio i u sustavu pulskih apoteka, odnosno Istarskih ljekarne. Tu su, kako saznajemo, upravo jučer dobili obavijest kako Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) ne radi.

Taj sustav, prema informacijama koje je slao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, nije radio niti 5. siječnja, kada je problem bio i kod provjere statusa polica osiguranja, a niti jučer kada se sustav restartao te je CEZIH bio sat, dva nedostupan. "Budući da je došlo do poteškoća u radu nedavno puštenog u funkciju središnjeg dijela CEZIH-a, HZZO je zatražio korisnike da se vrate na komunikaciju prema starom središnjem dijelu CEZIH-a te ih uputio kako to učiniti. Sve ove aktivnosti u konačnici su uzrokovale privremenu nemogućnost slanja recepata u ljekarne elektronskim putem", naveli su u odgovoru naši sugovornici. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter