Istarski obrtnici za osnivanje fonda solidarnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski obrtnici na skupštini održanoj u hotelu Vela Nera u Šišanu usvojili su financijski proracun županijske obrtnicke komore za 2012. te odredili da komorski doprinos u iducoj godini, kao i dosad, bude 23 kune mjesecno po obrtniku uz pet posto naknade Poreznoj upravi za vodenje poslova naplate.

Eros Soric, tajnik Komore, rekao je da se financijski proracun temelji na financijskim pokazateljima Komore u prvih devet mjeseci ove godine te da je sacinjen na temelju planiranih prihoda i rashoda. Prihodi za 2012. manji su u odnosu na ovu godinu za 5,86 posto i iznose 3,39 milijuna kuna, koliko su i planirani rashodi.

Najviše prihoda planira se ostvariti od komorskog doprinosa, ukupno dva milijuna kuna, a ta je brojka izracunata na osnovi broja obrtnika kojih je u Istarskoj županiji nešto više od 8.000. Medu rashodima najviša stavka, gotovo dva milijuna kuna, odlazi na troškove sajmova, službenih putovanja, naknade clanovima u predstavnickim i drugim tijelima te druge materijalne troškove. Na place zaposlenih u Komori utrošit ce se pak 968 tisuca kuna.

Soric je, prenoseci informaciju o financijskom poslovanju za prvih devet mjeseci ove godine, rekao da je ostvareno 2,13 milijuna kuna prihoda, što je 59 posto planiranog, te 1,9 milijuna kuna rashoda, što je u odnosu na plan 53 posto.

U programu rada Obrtnicke komore za 2012. kao prioriteti navedeni su borba protiv nelikvidnosti, prijedlog smanjenja PDV-a i povecanje praga za ulazaka u sustav PDV-a za obrtnike, prijedlog uvodenja kratkotrajnog zapošljavanja, omogucavanje poslovanja blokiranih obrtnika omogucavanjem legalnog poslovanja dijelom sredstava iz priljeva.

Obrtnici ce predložiti i povišenje kriterija za prelazak u kategoriju onih koji placaju porez na dobit, uvodenje mogucnosti korištenja naknade za nezaposlenost i poduzetnicke place. Tražit ce i uvodenje licenci za obavljanje obrtnicke djelatnosti, nadzor i poštivanje kategorizacije ugostiteljskih objekata te omogucavanje pomaganja clanova obitelji u obrtu.

Obrtnici su se u raspravi požalili da imaju neravnopravan položaj u odnosu na velike poduzetnike koji se ne diraju ako ne plate obveze. Mirko Vuco iz Udruženja obrtnika Bujštine predložio je da se osnuje fond solidarnosti za pomoc obrtnicima koji se nadu u financijskim poteškocama.

Istaknut je i problem poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pule koje obrtnici žele kupiti, a Grad im ih, kako kažu, ne želi prodati jer ne želi izgubiti zlatnu koku, dok s druge strane prodaje neke druge poslovne prostore ciji najam ne može naplatiti.

Priznanja Komore za promicanje ugleda struke dodijeljena su obrtima Goldfren iz Pazina u vlasništvu Elvisa Anicica, trgovackom obrtu Market Plava laguna Ivice Milotica, Galvanizaciji Lovric Pula (vlasnik Ilija Lovric) te buzetskom PAB-u Akrapovic u vlasništvu Mihe Akrapovica. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter