Istarski obrtnici unatoč poteškoćama, prkose krizi

(S. JEŽINA)
(S. JEŽINA)

Od početka ove godine, broj obrta na istarskom području nije bilježio značajnije promjene, mjesečne razlike kretale su se unutar nekoliko desetaka obrta:, zabilježeno je nešto više od 400 otvaranja i zatvaranja obrta. - Upravo s obzirom na male promjene u broju obrta nadamo se da njihov broj više neće padati. Ipak, od početka krize evidentna je promjena strukture prema tercijarnim djelatnostima, ističe predsjednik županijske Obrtničke komore Mario Paliska.

Problem financijske discipline

U Istarskoj županiji krajem kolovoza aktivna su bila 7.632 obrta, s ukupno 19.538 zaposlenih. Lani u isto vrijeme radilo je 7.773 obrta, a u obrtu je bilo zaposleno 19.276 osoba.

Od početka godine povećao se broj obrta u trgovini i uslužnim djelatnostima, dok pad bilježe proizvodne djelatnosti, poljoprivreda i ribarstvo. Općenito, unatrag nekoliko godina, vidljiva je tendencija povećanja broja obrta u uslužnom sektoru.

Zaposlenost u obrtništvu ima izražen sezonski karakter, te varira od 12 do 13 tisuća zaposlenih izvan turističke sezone, do otprilike 19,5 tisuća zaposlenih tijekom sezone. Ti se brojevi ne mijenjaju već nekoliko godina.

- Najveći problemi obrtništva, o kojima već dugo govorimo, i dalje su prisutni i nema većih pomaka u njihovom rješavanju. Problem financijske discipline i zaštite vjerovnika, raširen rad na crno još uvijek značajno utječu na rad istarskih obrtnika. Naravno, gospodarska kriza i smanjena kupovna moć građana dodatno otežavaju njihov položaj. S obzirom na trenutnu situaciju i na česte promjene u zakonodavstvu, odnosno nesigurnost u poslovanju, izostaju i toliko očekivane investicije, ističe Paliska.

Smanjiti cijene energenata

U Obrtničkoj komori smatraju da bi pojednostavljenje administracije za obrte, smanjenje cijene energenata, koje obrtnici plaćaju skuplje nego građani, te politika raspolaganja poslovnim prostorima u javnom vlasništvu, mogla pridonijeti boljem poslovanju obrta.

- Što se tiče promjena u plaćanju PDV-a, Vlada je upravo najavila promjene za koje smo se i mi u Komori zalagali, te će položaj obrtnika u sustavu ostati isti, odnosno plaćati će PDV tek kad uspiju naplatiti račune za isporučenu robu ili obavljene usluge. Pozdravljamo takve najave, jer bi svako drugo rješenje unijelo još veće poteškoće u poslovanje obrta, naglašava Paliska. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter