Istarski obrtnici: Smanjen doprinos, a prihodi rastu

Mario Paliska poručio je inspekciji da zbog 20 ili 50 kuna ne zatvara objekte (L. GERLANC/CROPIX)
Mario Paliska poručio je inspekciji da zbog 20 ili 50 kuna ne zatvara objekte (L. GERLANC/CROPIX)

Istarski obrtnici na sinoćnjoj su Skupštini Obrtničke komore Istarske županije usvojili rebalans proračuna za 2014. godinu kojim se ukupni prihodi povećavaju za 209.500 kuna i iznose 1,661 milijun, dok ukupni rashodi ostaju jednaki planiranima (1,661 milijun).

Prihodi su povećani iako je komorski doprinos smanjen na 44 kune, a ukinuti komorski doprinosi iz dohotka, dobiti ili plaće. Tajnik OKIŽ-a Eros Sorić ovu paradoksalnu situaciju u kojoj se smanjuju doprinosi, a povećavaju prihodi, objašnjava činjenicom da Komora od Istarske županije dobiva poticaje za nastup na sajmovima te boljom naplatom članarine u prvom tromjesečju ove godine.   

- Ove godine doprinos je znatno smanjen i rebalans smo donosili kada nismo znali za raspodjelu doprinosa. Teško je reći koliko je doprinos točno smanjen jer je svako udruženje obrtnika lani donosilo odluke za sebe, pa se doprinos lani kretao od 91 do 148 kuna, a ove godine je 44 kune za sve, objašnjava Sorić.

Rebalansom su, naime, planirane donacije iz državnog proračuna povećane s 10.000 na 20.000, a Istarske županije sa sto na 250 tisuća kuna.

Usvojeno je i izvješće o financijskom poslovanju Komore za  2013., kao i za prvo tromjesečje 2014., kada je ostvareno 465.771 kuna prihoda, što je 32 posto plana, te 401.155 kuna rashoda (27 posto plana). Lani su pak prihodi iznosili 3,2 milijuna kuna, čime je premašen plan za tri posto, dok su rashodi iznosili 2,98 milijuna i time dosegnuli 94,5 posto plana.

U usvojenom izvješću o radu za prošlu godinu ističe se da je 2013. bila obilježena lošim pokazateljima u gospodarstvu, što je rezultiralo stagnacijom broja obrta i zaposlenosti u obrtu. 

Predsjednik Komore Mario Paliska kazao je da je prošla godina za obrtnike bila vrlo teška te da situacija ni u ovoj godini nije bolja.

- Javljaju nam se obrtnici koji su u problemima, u blokadi. S druge strane, i banke nam daju povratnu informaciju da je i za njih teško vrijeme jer nemaju kome plasirati sredstva. Stoga poručujem resornom ministru i Vladi da nam pomognu zakonima i pravilnicima, a mi ćemo to znati cijeniti i raditi jer mnogi nemaju alternativu, kaže Paliska. U Istri je, dodaje, trenutno registrirano 7.490 obrta, ovoga lipnja ih je čak više nego lani u ovo vrijeme, no dosta ih se zatvorilo protekle jeseni i zime. Najviše obrta, 32 posto, bavi se uslužnom djelatnošću, trgovinom (20 posto) te ugostiteljstvom i turizmom (15,3 posto), dok je proizvodnih obrta svega 11 posto.

- Apeliramo na Vladu  da bude posebno osjetljiva prema obrtnicima jer ćemo znati dvostruko više uzvratiti kroz poreze. Inspekciji poručujem da zbog 20, 50 ili 100 kuna ne zatvara objekte i da više obraćati pažnju na promet. Jer, ako je promet 5.000 kuna, a u kasi pronađete 50 kuna viška, objekt ne treba zatvarati jer se time šteti obrtniku koji neće moći prihodovati, a to znači i manje poreza u državni proračun, objašnjava naš sugovornik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter