Istarski obrtnici: Kase su novo opterećenje

Ilustracija
Ilustracija

Trošak od dvije, tri i više tisuća kuna zbog uvođenja fiskalnih blagajni ne smije pasti na teret obrtnika, koji su već bili primorani ulagati u informatičku opremu. Taj trošak u vrijeme gospodarske krize zasigurno ne bi mogao podnijeti dobar dio obrtnika koji ionako teško posluje te bi efekt zasigurno bio negativan, priopćio je jučer predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska.

Potonji pojašnjava da se obrtnici ne protive uvođenju fiskalnih blagajni, što je predloženo Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom, ali da, umjesto najavljenog poticanja razvoju gospodarstva, Vlada uvodi novo financijsko opterećenje, što će sigurno imati negativan utjecaj kako na broj obrta tako i na zaposlenost.

- Porezna uprava obračunava obrtnicima, i ostalim poduzetnicima, kamatu na dug po stopi od 18 posto godišnje. No, kada je Porezna dužna, onda nema kamata, ali nema ni novca. U državi gdje se ne poštuje obveza plaćanja računa nema smisla da se kao na Divljem zapadu uvodi lov na obrtnike i pritom s 500 kuna nagrađuju lovci koji pronađu neispravan račun, zaključio je predsjednik istarske Obrtničke komore.

Dan prije istarskih obrtnika javnosti se zbog istog problema obratio Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera Hrvatske, koji je ustvrdio da će uvođenje fiskalnih blagajni za ugostitelje biti još jedan dodatni trošak u vrijeme kada gostiju gotovo i nema, a promet je na rekordno niskim razinama. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter