Istarski obrtnici angažirali se na uređenju dijalize

Očekuje se da će prva prostorija biti uređena do kraja ovog tjedna (M. ANGELINI)
Očekuje se da će prva prostorija biti uređena do kraja ovog tjedna (M. ANGELINI)

Prošle subote, 11. travnja počela je adaptacija najderutnijeg odjela pulske Opće bolnice, odnosno odjela dijalize u Zagrebačkoj ulici. Oriano Bulić, voditelj Odjela nefrologije, i dr. Ranko Ladavac, odgovorni liječnik jedinice za dijalizu, kako smo saznali tijekom obilaska ovog dijela bolnice, očekuju da će prva prostorija biti uređena do kraja ovog tjedna te da će tim tempom, u roku četiri tjedna, obnoviti sve četiri prostorije za pacijente.

Zahvati od sto tisuća kuna

Pojašnjavaju da su napravili organizaciju potrebnih radova da bi se radio dio po dio jer, unatoč tome, dijaliza mora nastaviti raditi svaki dan.

Zbog jedne prostorije manje, preraspodijelili su pacijente po preostalim prostorijama koje tek čekaju obnovu, a nekim su pacijentima morali promijeniti termin dijalize. Dr. Bulić nam otkriva i da su najveći donatori ove akcije Općine Barban i Svetvinčenat koje su angažirale obrtnike i poduzetnike iz svog kraja da izvedu građevinske radove i osiguraju potreban materijal za adaptaciju. Očekuje se da će se obnoviti stolarija, podovi i obojiti zidovi te zamijeniti rasvjeta. Zahvati su to vrijedni između 60 i 100 tisuća kuna, a prava cijena će se znati tek po obavljenom poslu.

Bulić pojašnjava da nisu išli na to da se prikuplja novac i uplaćuje na žiro-račun, već da donatori izvedu radove ili doniraju materijal.

Pomak nakon objave teksta

Denis Kontošić, načelnik Općine Barban, i Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat, ukratko su nam izjavili da postoji interes nekoliko tvrtki s područja njihovih općina da se uključe i da same snose dio troškova angažmana svojih radnika. Pohvalili su akciju dr. Oriana Bulića da se saniraju te prostorije i zaključili da su se rado odazvali na njegov poziv da učestvuju u troškovima obnove.

Bulić nam je otkrio da im se nakon objave teksta u Glasu Istre, u kojem smo otkrili u kakvom je lošem stanju dijaliza, javila pazinska tvrtka Eltor koja im je najavila da će donirati rasvjetu za sve prostorije za pacijente te da se sada dogovaraju i za ostale prostorije.

- Uz to, pokazali su spremnost da nam pomognu pronaći i druge tvrtke koje bi se uključile u obnovu dijalize, pohvalio je Bulić tvrtku Eltor. Međutim, iz te tvrtke nismo uspjeli saznati vrijednost rasvjete koju doniraju te hoće li je i montirati u svom trošku ili će to učiniti elektroinstalateri s područja općina Barban i Svetvinčenat. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter