Istarski nogometni savez nelegitiman?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz ureda Nogometnog saveza Istarske županije odaslan je dopis, koji je potpisao tajnik Branko Ivetic, svim istarskim klubovima kojim se od njih traži da najkasnije do 29. travnja za potrebe ažuriranja registra clanica saveza dostave odredene podatke.

Od klubova se traži da savezu dostave zapisnike sa sjednica svojih Skupština iz kojih je vidljivo koje su osobe izabrane zastupati pojedini klub u Skupštini NSŽI-ja i odluku o izboru tih zastupnika koju se potpisale ovlaštene osobe kluba, kao i rješenje o upisu u registar udruga za svaki klub koji je izdao nadležni Ured državne uprave u Istarskoj županiji.

Radi se o naizgled banalnoj aktivnosti koju NSŽI provodi temeljem odredbi svog Statuta, no cini se da se iza toga krije rješavanje dugogodišnje nakupljene površnosti koja u pitanje dovodi legitimnost cijelog sustava Hrvatskog nogometnog saveza.

Cini se, naime, da se lavina pokrenuta borbom za vlast u vrhu HNS-a izmedu Vlatka Markovica i Igora Štimca spustila do nivoa županijskih nogometnih saveza, pa tako i NSŽI-ja. To govori da dobar dio ne samo nogometnih klubova, vec svih udruga gradana u Hrvatskoj nema potvrden legitimitet odgovarajucim rješenjima Ureda državne uprave.

Dobar dio klubova se uopce ne pridržava zakonskih odredbi o održavanju redovnih i izbornih sjednica Skupštine i ne dostavlja Uredu državne uprave zahtjeve za izdavanje odgovarajucih rješenja, odnosno, pojednostavljeno receno, njihova aktivnost nema potvrdenu legitimnost.

Buduci da legitimnost nemaju klubovi, nemaju je ni županijski nogometni savezi, pa tako vjerojatno i NSŽI, ali i vecina županijskih saveza u Hrvatskoj. Posebno je upitna legitimnost zastupnika koji klubove predstavljaju u Skupštini svog županijskog saveza, a slijedom toga upitna je i legitimnost zastupnika pojedinog županijskog saveza u Skupštini HNS-a.

Konkretno, NSŽI od Ureda državne uprave još nije dobio rješenje o pravovaljanosti zadnje izborne sjednice Skupštine održane 3. studenog prošle godine i upitno je mogu li Darko Jergovic i Jakov Modrušan zastupati interese saveza u Skupštini HNS-a.

"Uredu državne uprave predali smo zahtjev za izdavanje rješenja o pravovaljanosti naše izborne sjednice Skupštine, no nikakvo rješenje, ni pozitivno ni negativno, još nismo dobili tako da ne mogu komentirati odredene navode. U svakom slucaju, nakon što dobijemo takvo rješenje, ne bude li u njemu kojim slucajem potvrdena legitimnost naše Skupštine, naša daljnja postupanja bit ce prema onome što u tom rješenju bude navedeno", rekao je tajnik NSŽI-ja Branko Ivetic. (K. KLARIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter