Istarski muzeji za neposredniji pristup gradi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva prireduje 16. muzejsko-edukativnu akciju i nagradnu igru "Dodir" u povodu Medunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja.

Tim je povodom u ponedjeljak u Povijesnom muzeju Istre održana konferencija za novinare na kojoj su svoje programe  najavili predstavnici tog muzeja te Muzeja grada Umaga, Etnografskog muzeja Istre, Arheološkog muzeja Istre, Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije, Zavicajnog muzeja Rovinja i rijeckog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

- U ovogodišnjoj akciji sudjeluje 51 muzej, a traje od 12. travnja do 14. svibnja, rekla je Mirjana Margetic, koordinatorica akcije za Istru i muzejska pedagoginja Etnografskog muzeja Istre. Porucila je i da je cilj odabrane teme potaknuti individualne i skupne posjete muzejskim ustanovama demistifikacijom pristupa njihovim sadržajima.

Svojim ce, naime, "dodirima" muzeji omoguciti upravo neposredan kontakt posjetitelja s muzejskom gradom i tako upoznati nove nacine komuniciranja s predmetima koji se cuvaju u muzejima. Najavila je i mogucnost sudjelovanja u nagradnoj igri kupnjom programske knjižice akcije. Njome se stjece pravo slobodnog ulaza u sve muzeje.

Povijesni muzej Istre i Muzej grada Umaga zajedno ce provesti svoje "Dodire", i to tako što ce svojim promišljanjem mora organizirati upoznavanje s predmetima koji pripovijedaju price s i iz mora.

- Naša je tema naslovljena "Dodirnimo se morem", a posjetiteljima cemo od 5. do 27. svibnja upriliciti upoznavanje s onim predmetima koji su pronadeni arheološkim istraživanjima, kao i onima koje su u naš muzej donijeli ribari, a otkrit cemo i price koje nam mogu ispricati boce koje su s morskog dna došle u naš muzej, naglasila je Barbara Banovac, pedagoginja umaškog muzeja.

Povijesni muzej Istre, pak, cuva veliku zbirku plamenaca, a uz upoznavanje posjetitelja s tim zastavama, djeca ce za vrijeme trajanja akcije moci izraditi svoje modele i ispisati poruke u boci služeci se znakovnim jezikom plamenaca.

- Izradili smo i plakat s izborom zastava koje se cuvaju u našem muzeju, a završnica zajednicke akcije Pule i Umaga je bacanje poruka u bocama u more, rekla je Katarina Pocedic, muzejska pedagoginja Povijesnog muzeja Istre.

Giulia Codacci Terlevic, muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja Istre, najavila je program te ustanove, a njegov je podnaslov "Dodir prošlosti". "Bit ce to izložba koju cemo organizirati u sklopu našeg stalnog postava, a posjetitelji ce moci dodirnuti replike predmeta koji se cuvaju u našem muzeju, a pripadaju periodima od prapovijesti do srednjeg vijeka", najavila je i dodala da je rijec o reprodukcijama keramickih i staklenih posuda te onih razlicitih metalnih predmeta.

AMI ce, saznajemo, provesti i likovnu radionicu za djecu ako se za nju pokaže interes, a svi oni koji se žele odazvati, mogu se najaviti do dva dana prije pocetka akcije. Radionica ce, kao i sama akcija, u tom muzeju biti na rasporedu ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Etnografski muzej Istre priprema edukativno-kreativnu radionicu "Hod u drvu", a prema rijecima Margetic, posjetitelji ce moci uz strucno vodstvo i kratki film o cokulama nauciti proces izrade te obuce, sami ih izradivati, obuti ih i probati hodati u njima.

Etnografski muzej za bolje i zanimljivije "Hodanje u drvu" poziva posjetitelje da u muzej ponesu i svoje kroksice ne bi li tako usporedili hodanje u cokulama s tom suvremenom inacicom drvene obuce. Vrijeme održavanja je 12. i 19. travnja te 3. i 10. svibnja od 10 do 12 sati, a radovi s radionice bit ce predstavljeni javnosti na sam Dan muzeja, 18. svibnja.

Zavicajni muzej grada Rovinja prireduje radionicu "Sjecanje na…" na kojoj ce djeca moci upoznati rad muzejskih kustosa.

- Svatko ce moci u rovinjski muzej donijeti po jedan predmet za koji smatra da cuva odredenu muzejsku vrijednost i potom ga obraditi na nacin na koji to cine kustosi te ga naposljetku predstaviti kratkom pricom i opisom, najavila je Margetic. Ova ustanova priprema i program "Dodirom do rijeci, boje i slike…" u kojem ce posjetitelji moci dodirom upoznati skulpture iz tamošnje zbirke hrvatske moderne umjetnosti te ih "pretociti u rijeci i sliku". Radovi ce potom biti izloženi 18. svibnja.

Maja Karic iz Hrvatskog muzeja turizma najavila je njihov "Dodir s prošlošcu", odnosno likovnu radionicu s vodstvom kroz izložbu "Prvi hoteli na Jadranu" 12., 19. i 26. travnja te 3. i 5. svibnja, dok rijecki Muzej moderne i suvremene umjetnosti priprema radionicu "To sam ja i svijet oko mene" 16., 23. i 24. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter