Istarski muzeji u noći otvorili vrata

Izložba Roberta Paulette u pulskim Svetim srcima (M. ANGELINI)
Izložba Roberta Paulette u pulskim Svetim srcima (M. ANGELINI)

Noć muzeja u najvećem istarskom gradu protekla je u znaku dobro raspoložene publike koja je šetala od događanja do događanja. Počelo je u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre gdje je otvorena izložba "Pun kofer svega" opatijskog Hrvatskog muzeja turizma, posvećena osobnom putničkom inventaru. Od kovčega za šešire i putnog pribora za njegu brkova s kraja 19. stoljeća, preko članskih iskaznica za popuste iz tridesetih godina 20. stoljeća i brojnih drugih predmeta, izložba dočarava što se sve nosilo na putovanja.

Zanimljivu priču iz čuvarnice Arheološkog muzeja Istre u Augustovom je hramu predstavila dr. Alka Starac. Izložba je naslovljena "Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine", a priča je to o dvjema brončanim uljanicama isprepletenim neobičnom slučajnošću i sudbinom - što je na koncu riješeno na najbolji način.

U sugestivnom prostoru Svetih srca otvorena je izložba Roberta Paulette "Lady's Secret" - dojmljiv multimedijalni postav posvećen ženama i tajnama, odnosno tajnama kao imenicama ženskog roda uz slike, instalacije, multimediju i - automobil.

U spomen-sobi Antonia Smareglie održan je koncert studenata Odjela za glazbu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, koji su pod mentorstvom Sofije Cingula izveli Smareglina djela. Program je potom nastavljen u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a u Noći muzeja sudjelovali su i MMC Luka s izložbom Branka Kolarića, Gradska galerija i galerija Poola u Kandlerovoj.

Noć muzeja u Puli nastavila se u Muzeju suvremene umjetnosti i Areni, a publika je u velikom broju nastavila pohoditi događanja koja su tu bila pripremljena. U MSUI-ju je otvorena izložba "Tabula rasa – autorefleksivno, primarno i analitičko u hrvatskoj umjetnosti" koja će biti otvorena do 2. ožujka. Na izložbi se mogu vidjeti radovi poznatih hrvatskih likovnih umjetnika zadnjih 60-ak godina od Julija Knifera, Josipa Vanište, Marka Vojnića Gina, Vladimira Kristla, Đanina Božića, Tomislava Gotovca, Ivana Faktora, Borisa Demura, Eugena Fellera i još 20-ak autora.

Kako je na otvaranju kazao kustos izložbe Mladen Lučić, ova je umjetnička priča prvi put predstavljena u Puli, a radovi autora poput Kristla nikad nisu ovdje bili izloženi. "Radi se o autorima koji su po meni, a i prema ozbiljnoj likovnoj kritici i teoriji, ono najjače što se dešavalo u jednoj evoluciji suvremene hrvatske umjetnosti, dakle od kraja 1950-ih pa do današnjih dana", kazao nam je Lučić. Objasnio je da njihove radove karakterizira odsustvo bilo kakve priče ili simbolike, tu je samo "suho" propitivanje slike, skulpture ili videoinstalacije.

Svoja vrata je besplatno te noći otvorio i pulski amfiteatar u čijim je katakombama brojne posjetitelje u opuštenoj atmosferi ležernom svirkom zabavljao zagrebački i pulskoj publici već dobro poznati Sick Swing Orchestra.

Poreč: Radionice, pričaonice, predstave i kuhano vino

Porečka Noć muzeja odvijala se u znaku zanimljivih radionica, druženja i pričanja, uz predstavu te zakusku i kuhano vino za sve okupljene, a sve u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine. Prvi su se zabavljali najmlađi i to na radionici u kojoj su otkrivali kako filcati vunu. Održana je i radionica fotografiranja za odrasle. Gošća programa bila je Slavica Slivar, 93-godišnja Porečanka, koja je s publikom podijelila neka od iskustava iz svoga bogatog života.

Bilo je tu i stručnog vođenja zanimljivom interaktivnom izložbom "Polje znanja" otvorenoj krajem prošle godine u povodu obilježavanja 130 godina Porečke poljoprivredne škole. Igrokaz "Casanovin suvenir", priču o slavnom zavodniku Giacomu Casanovi i njegovu boravku u Vrsaru prije gotovo tristo godina, uprizorili su članovi Društva prijatelja Giostre. Sve je, uz okrjepu zaključeno prezentacijom fotografija s fotografske radionice.

Novigrad: Nova priča iz Bakine bilježnice i Nola

Sasvim originalan program, s naglaskom na lokalnu baštinu i kreativnost, priuštio je posjetiteljima u Noći muzeja novigradski Lapidarium. U prvom je planu bilo predstavljanje četvrte muzejske slikovnice iz edicije "Bakine bilježnice/I quaderni della nonna", naslovljene "Crvene cipelice/Le scarpette scarlatte (U strahu su velike oči/Quando la paura fa novanta)". Priča na temu dječjih strahova, njihove interpretacije i prevladavanja nastala je prema sjećanjima novigradskih nona i nonića. Riječima ju je oblikovala odgojiteljica Denise Zlobec, a oslikali mališani predškolske dobi.

Uz predstavljanje je otvorena izložba crteža - ilustracija i predmeta iz prošlih vremena. Podnaslov slikovnice inspirirao je stand-up izložbu u kojoj su mali i veliki posjetitelji bili pozvani da se maskiraju, a nagrade su, osim za najstrašnije maske, bile rezervirane i za najbrže slagače puzzlea s motivima Crvenih cipelica.

Uz stručno vodstvo bilo je moguće razgledati stalni postav Muzeja - izložbu vrijednih kamenih spomenika iz razdoblja od 1. do 15. stoljeća. Program je kasnije pretvorio Lapidarium u "Music box", ove godine s jednom od najcjenjenijih imena modernije hrvatske pop-rock glazbe - grupom Nola.

Rovinj: Prebojen giganstki pas Danila Dučaka

U Noći muzeja "Zidna slika" akademskog slikara Danila Dučaka je prebojena bijelom bojom. Šok ili razočarenje? Ni jedeno ni drugo jer je riječ o performansu autora i djelatnika Zavičajnog muzeja Rovinj, koji su upravo za ovu najvažniju večer u godini za sve muzeje, pa tako i rovinjski, odlučili stvari malo pomaknuti, te umjesto svečanog otkrivanja novog eksponata/slike postojeću, koja je od listopada ukrašavala prizemlje zida Muzeja, jednostavno izbrisati.

- Naravno da nisam ljut ni razočaran. Već i u trenucima kada se slika stvarala znao sam da mora biti i "skinuta". Upravo, dan i način na koji to radim, u društvu prijatelja i poznanika, čini me radosnim.

Uostalom, slika gigantskog psa postigla je cilj, i svim nevjernim Tomama, koji su možda imali i prigovor na moje osvajanje prvog mjesta na Grisiji, pokazala da znam ono što radim- slikam, rekao nam je Danilo Dučak, u pauzama između "skidanja" i nestajanja zidne slike bijelom bojom. 

Sam performance izazvao je pažnju posjetitelja u Noći muzeja, a najhrabriji među njima odazvali su se pozivu autora da mu pruže ruku više, te uz pomoć kista, rola i boje sudjeluju u  tzv. "delete"-u zidne slike.

Labin: Najveće zanimanje za "Noć sv. Sebastijana"

Uz dobar odaziv publike protekla je Noć muzeja u Labinu, koju je ovdašnji Narodni muzej priredio po prvi put. Organizatori procjenjuju da je cjelodnevni program popratilo 500-tinjak posjetitelja.

Najveću pozornost plijenila je izložba "Noć sv. Sebastijana" u Gradskoj galeriji, na kojoj je predstavljena slika tog gradskog zaštitnika što se inače čuva u obližnjoj župnoj crkvi, te muzejski tekstovi povjesničara Hermana Stembergera i Tullija Vorana o napadu Uskoka 1599. godine. Druga vrijedna slika Sv. Sebastijana nije izložena zbog prevelikih dimenzija - mogla se vidjeti samo na fotografiji.

Prikazana je i snimka ljetošnjeg uprizorenja bitke protiv Uskoka, održane na autentičnim starogradskim lokacijama pod kapom kulturne manifestacije Labin Art Republike. U Narodnom muzeju mogla se pak razgledati izložba slika umjetnika Zorana Gashija "Lentikulari".

Živo je bilo u kafe baru Sipe, gdje je Planinarsko društvo Skitaci u povodu svoje 20. godišnjice izložilo fotografije o aktivnostima udruge. Svoj obol dali su i domaći umjetnici, njih desetak, otvorivši vrata ateljea u starogradskoj jezgri. Veselom atmosferom odisao je atelijer Lili Vlačić i Denis Zustović.

U zabavnom dijelu programa nastupili su učenici ovdašnje Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana, klapa Labin, a glazbu su puštali DJ-i Vjekoslav i Borjan.

Buzet: Noć ima svoju moć

Uz slogan "Noć ima svoju moć", mogućnost noćnog obilaska centralne muzejske zgrade, drevne palače Bigatto kao i dislociranih muzejskih prostora u starogradskoj jezgri, iskoristili su Buzećani svih generacija koji su se odazvali pozivu Zavičajnog muzeja Buzet i pohodili sadržaje Noći muzeja.

Pričaonica za djecu, realizirana u suradnji sa Narodnom knjižnicom bila je prava prilika da najmanji upoznaju legende o nastanku imena Buzet, ali i legende vezane za Istru, poput Podgračišća i premještenih kamena, Argonauta, divova.

Posjetitelje je privuklo i otvaranje izložbe fotografija "Istarski kraji" Kristijana Macinića rodom iz Umaga, iz ciklusa fotografija istarskih krajolika i motiva. Macinić je uz mnogobrojna priznanja u zemlji i inozemstvu, izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a prošle godine nominiran je kao finalista u kategoriji portretne fotografije na renomiranom rovinjskom fotografskom festivalu "Photodays".

Druženje se potom nastavilo uz kuhano vino, dobru glazbu i dobar ugođaj, te uz čak dva koncerta. Grupa Acoustic 3-O, glazbenici iz Poreča i Funtane, inače članovi poznate porečke rock skupine God.name, većinom su izvodili obrade poznatih rock skladbi iz 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, a Noć muzeja u  nešto žešćem ritmu finiširao je svojim koncertom buzetski rock cover band Tatanka. (V. BEGIĆ, M. RADIĆ, V. HABEREITER, K. FLEGAR, N. ORLOVIĆ RADIĆ, I. RADIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO; snimili D. ŠTIFANIĆ, M. ANGELINI, J. PREKALJ, M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter