Istarski muzeji izlažu ujedinjeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pismo sporazuma i suradnje Koordinacije istarskih muzeja danas su potpisali na bastionu Povijesnog muzeja Istre ravnatelji i voditelji istarskih muzeja te istarski župan Ivan Jakovcic.

- Iznimno sam zadovoljan potpisivanjem toga pisma, u želji da što kvalitetnije i obuhvatnije predstavimo djelatnost svih naših muzeja. Zahvaljujuci toj suradnji svakih nekoliko godina realizirat cemo velike i znacajne projekte te velike izložbe. Prva izložba na programu bit ce ona posvecena prehrani od prapovijesti do današnjih dana, i to uz demonstraciju priprema i kušanja jela, a ta bi izložba mogla biti i putujuceg karaktera. Nakon toga planiramo prirediti izložbu posvecenu ljubavi i spolnosti, a u svim tim našim pristupima planiramo biti moderni i originalni, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Biljana Bojic
iz Muzeja grada Umaga kazala je da ce se pripremiti i katalog muzeja na cetiri jezika (njemacki, engleski, talijanski, ruski), a u sastavu promidžbe istarskih muzeja u sklopu Sabora kulture Istre. Dizajneri kataloga bit ce Zaneto Paulin i Maja Briski. Bojic je govorila i o muzejskom sajmu gdje ce biti ponudene razne publikacije, replike, razglednice, kao i o raznim manifestacijama, gdje ce doci do intenzivnije suradnje medu muzejima.

Gracijano Kešac
, ravnatelj povijesnog muzeja Istre najavio je Tjedan istarskih muzeja, na programu od 10. do 17. rujna, buduci da se sve manifestacije vezane za muzej, odnosno Noc muzeja, Dan muzeja i pedagoške radionice posvecena najmladima održavaju u prvoj polovici godine, nakon cega slijedi duže zatišje.

Istarski župan Ivan Jakovcic kazao je da je vec od 2002. godine inzistirao da se pokrene ta koordinacija istarskih muzeja, što je na pocetku išlo malo teže, ali da je "veli Vlado istarske kulture", odnosno županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica uspio u nakani da se ravnatelji dogovore.

Županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica rekao je da je "ovo pismo sporazuma i suradnje rezultat zajednickih promišljanja i dogovora u cilju ostvarivanja zajednickih programa svih muzejskih na podrucju Istarske županije. Programi predstavljaju, odnosno sagledavaju istarsku prošlost u svim razdobljima i segmentima koji Istru stavljaju u širi povijesni kontekst, ali i onima koji su specificni za istarske identitete i pojedine zajednice u Istri".

Program ce se sastojati od organiziranja izložbi, kataloga i drugih strucnih publikacija, virtualnih izložbi, muzeobusa i drugih aktivnosti, a uz moto "Kad prošlost postane privlacna".

Pismo sporazuma i suradnje potpisali su istarski župan Ivan Jakovcic, ravnateljica Zavicajnog muzeja Poreštine Elena Uljanic-Vekic, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, ravnateljica Zavicajnog muzeja grada Rovinja Marija Smolica, ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac, Tullio Vorano voditelj Narodnog muzeja Labin pri Puckom otvorenom ucilištu i Saša Nikolic voditelj Zavicajnog muzeja Buzet pri Puckom otvorenom ucilištu "A. Vivoda".

Nadalje, pismo su potpisali i Lorella Limoncin Toth za Etnografsku zbirku pri bujskom Puckom otvorenom ucilištu, Biljana Bojic ravnateljica Muzeja grada Umaga, Ketrin Milicevic-Mijošek kao ravnateljica Muzeja-Museo Lapidarium, Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina, privremena ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner i procelnica Konzervatorskog odjela u Puli Narcisa Bolšec Ferri.


Podijeli: Facebook Twiter