Istarski motivi Pietra Nobilea u Svetim srcima

Crtež vanjskog plašta amfiteatra u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Crtež vanjskog plašta amfiteatra u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

U povodu Noći muzeja u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca Arheološkog muzeja Istre u Puli otvorena je izložba "Pietro Nobile: Istarski motivi početkom 19. stoljeća". Izložba je dio projekta "Istra iz putnih mapa Pietra Nobilea". Za potrebe izložbe tekstove Marijana Bradanovića prilagodila je Tajana Ujčić, dok je postav osmislio Mauricio Ferlin, a komparativne fotografije izradila Tanja Draškić Savić.

Kako je rekao ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo "ovo je iznimna prigoda da se na jednom mjestu vide gotovi svi originali (od ukupno 82) skica koje se danas čuvaju u Državnom arhivu u Rijeci, a na kojima je početkom 19. stoljeća Pietro Nobile laganim potezima olovke zabilježio motive istarskih gradova. Na izložbi se može doživjeti izgled Istre prije 200 godina, prije otkrića fotografije. Pored originala izložene su fotografije koje predstavljaju isti motiv snimljen prije nekoliko dana i koje zorno pokazuje do kojih je promjena došlo, a što je ostalo nepromijenjeno u tom dugom razdoblju", kazao je Komšo.

Specifičnost je izložbe da je prvi put u Puli nakon 200 godina predstavljen "Crtež vanjskog plašta amfiteatra u Puli" čiji se original čuva u Archivio di Stato del Cantone Ticino, Bellinzona, Švicarska, a koji je nacrtao sam Nobile ili neki drugi arhitekt pod njegovim nadzorom. Dimenzije nacrta su 0,49 x 5.66 metara odnosno u mjerilu 1:66.

Premda zbog bogatstva povijesno-kulturnih spomenika Pula prednjači, važni su i vrijedni Nobileovi crteži Rovinja, Vrsara, Poreča, Tarske vale, Novigrada, Umaga, Pirana, Izole, Kopra, Milja, Vodnjana, Bala, Savičente, Kanfanara i Dvigrada, Kringe, Tinjana, Pazina, Lupoglava, Draguća, Muntića, Motovuna, Sv. Stjepana, Vižinade, Grožnjana, Motovuna, Buja, Kaštela nad Dragonjom, Labina, Rapca, Lovrana, Mošćenica, kao i brsečki te premanturski portreti.

Izložba se može razgledati do 25. veljače svakodnevno od 9 do 21 sat, a ulaz se ne naplaćuje. (Vanesa BEGIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter