"Istarski motivi" Ivice Ovničevića napunili MMC Ulika


Dupkom ispunjen baljanski Multimedijalni centar Ulika dovoljno govori o tome da su Baljani, ali i brojni pristigli gosti iz svih krajeva Istre, željni dobrih likovnih događanja. Još, k tomu, kada se likovna izložba otvara u danima obilježivanja Općine i blagdana svetog Julijana i kada su slike, ulja na platnu Ivice Ovničevića, s motivima ovog pitoresknog gradića ujedno i jedan od glavnih istarskih motiva, događaj je potpun.

Kako veli u predgovoru kataloga povjesničarska umjetnosti Kristina Tamara Franić "u najnovijem ciklusu Ivičinih slika dominiraju motivi izdvojene, istarske stvarnosti". Govoreći o autorovom stvaralaštvu Franić je istaknula i da su njegova djela bezvremenska.

- Aristokrat u stvaranju ugodnog reda prirode i motiva strpljivo i nenametljivo gradi spoj po sloj slike i pomalo osvaja sva čula promatrača. I zato njegove slike nisu ni senzacionalističke niti pomodne već su to, jednostavno, slike za sva vremena i svačiji ukus, kaže povjesničarka umjetnosti dodajući i da kod svog stvaranja autor bira motive koji su dio naše svakidašnjice koje većina ljudi, zauzeta i obuzeta "svojim" svijetom i problemima, ne vidi.

- Slikar ne nastoji bilježiti momentalni doživljaj, slučajnu kretnju, impresiju, već se bez retorike usredotočuje na objektivno prenošenje forme, zapis motiva na klasičan način u kojem "umjetnost postoji radi umjetnosti" kako bi nam na prepoznatljiv i čitljiv način prenijela dio "objektivne" stvarnosti gledane slikarskim okom, zaključila je Kristina Tamara Franić.

Izložba "Istarski motivi", imala je i istarsku glazbenu podlogu. I prije samog otvaranja publika je uživala u mihu Serđa Valića, te odličnoj izvedbi klape Bukaleta. No, najugodnije iznenađenje bila je  Vesna Nežić-Ružić, pjevačica i autorova prijateljica, koja je u kratkim crtama opisala što publika, odnosno "naši u inozemstvu", osjećaju kad na koncertima/izložbama vide rodnu grudu ili čuju poznatu istarsku ljestvicu. Naime, kako je istaknula, glazbeno- slikarski spoj Nežić-Ružić i Oviničević bio je dodatna kombinacija na prošlogodišnjim koncertima u SAD-u i Kanadi.

Inače, kada je riječ o samom autoru valja istaknuti da Ivica Ovničević danas živi i radi u Puli, dok je primijenjenu umjetnost završio u Sarajevu, na odsjeku slikarstva. On je i autor tridesetak foto-robota, zahvaljujući kojima su otkriveni počinitelji kaznenih djela. Naime, Ivica Ovničević profesionalni je djelatnik Ministarstva unutrašnjih poslova, inspektor za nezakonite migracije. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter