Istarski mljekari prikljucit ce se prosvjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog najave sniženja otkupne cijene mlijeka istarski proizvodaci mlijeka najavili su prikljucenje opcem prosvjedu hrvatskih mljekara koji je u utorak poceo pred sjedištem Dukata u Zagrebu i ispred Sirele u Bjelovaru.

Naime, najveca hrvatska mljekara Dukat jednostrano je najavila da od 1. veljace pocinje otkupljivati mlijeko prema tržišnim cijenama, a ne više po tzv. promemoriji - prema kojoj se otkupna cijena odreduje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama clanicama EU-a u prethodna tri mjeseca.

To znaci da otkupna cijena mlijeka pada s 2,7 ili 2,66 na nekih 2,3 kune, što je za proizvodace neprihvatljivo. Istarski proizvodaci strahuju da ce se pad otkupne cijene mlijeka u najveceg otkupljivaca reflektirati i na regionalne otkupljivace.

Na sastanku upozorenja u konobi Jelenic istarski proizvodaci mlijeka okupljeni u udrugu Mlikarica najavili su stoga da ce prikljucenje prosvjedima ovisiti o trilateralnom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede u srijedu, na kojem ocekuju da ministarstvo natjera otkupljivace mlijeka da poštuju promemoriju o otkupnoj cijeni.

- Ovo je naš pokušaj da mirnim sastankom obranimo cijenu jer nikome nije u interesu da se blokiraju otkupljivaci, rekao je ?ani Fajman iz Mlikarice koji smatra da je problem u uvozu jeftinog mlijeka "tko zna odakle".

Na supetarskom sastanku bili su prisutni predstavnici cetiriju regionalnih mljekara ili sirana, pri cemu je na ovim prostorima najveci otkupljivac rijecki PIK, jedina preostala jadranska mljekara.

Luana Kušce Vodopija iz mljekare Agrolagune rekla je da oni otkupljuju samo prvoklasno mlijeko za sir pa ce zasad zadržati postojecu cijenu. Isto je ponovila Vesna Grubišic iz sirane Vesna - Loborika, za razliku od Maje Orbanic iz Latusa koja smatra da su mljekare u teškom stanju pa da proizvodaci kucaju na kriva vrata. (A. DAGOSTIN)

Prosvjedi u Zagrebu i Bjelovaru


Stotinjak proizvodaca mlijeka okupilo se u utorak tocno u podne ispred Dukata u Zagrebu, a njih više od 300 sa 150 traktora ispred bjelovarske Sirele da bi izrazili nezadovoljstvo otkupnom cijenom mlijeka.

Proizvodaci mlijeka traže povlacenje Dukatove ponudene cijene svježeg sirovog mlijeka za otkup za veljacu ove godine od 2,3 kune i traže prosjecnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni, rekao je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka Igor Rešetar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter