Istarski mljekari prikljucili se prosvjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski mljekari okupljeni u udrugu uzgajivaca goveda i proizvodaca mlijeka Istre Mlikarica krenuli su jutros iz Cerovlja autobusom za Zagreb da bi se pridružili velikom prosvjedu mljekara koji traje vec sedam dana.

Pedesetak mljekara iz Istre pridružilo se demonstrantima koje okuplja Hrvatski savez udruga proizvodaca mlijeka ispred sjedišta Dukata - najvece mljekarske industrije u državi. Ne odustaju od zahtjeva da se poštuje stari nacin obracuna cijena, odnosno da tzv. promemorija, prema kojoj se otkupna cijena odreduje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama clanicama EU-a u prethodna tri mjeseca.

Tocnije, traže da otkupna cijena mlijeka iznosi oko 2,70, a ne 2,30 kuna, koliko sada nude najveci otkupljivaci. Zašto na prosvjed u Zagreb pred Dukat, a ne pred PIK-Rijeka, koji je, kao glavni otkupljivac mlijeka na podrucju Istre, takoder najavio smanjenje otkupnih cijena.

- Ovo je samo jedna od naših akcija kojom želimo dati podršku kolegama u Zagrebu, ali to ne znaci da se vec za koji dan necemo traktorima uputiti u Rijeku, kazao je predsjednik udruge Mlikarica Silvano Orbanic, kojeg smo uhvatili u Gorskom kotaru na putu prema Zagrebu.

- Niki ne zna koliko ce prosvjedi potrajati, a sve ovisi o Ministarstvu poljoprivrede i Vladi, koji bi trebali utjecati na otkupljivace mlijeka da poštuju promemoriju, kaže Orbanic, koji na pitanje gdje ce biti smješteni iducih dana odgovara da se smještaj tek dogovara.

- Htio bih demantirati napise u nekim novinama o tome da su Dukat i Sirela blokirani jer sve funkcionira, oni slobodno moru delat. Ali isto tako je sve pronto da se blokira ako bude trebalo, zakljucio je Orbanic. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter