Istarski mljekari: Ostajemo na cesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je pod kontrolom, kazao nam je Silvano Orbanic, predsjednik udruge istarskih proizvodaca mlijeka Mlikarica, kada smo u cetvrtak poslije podne posjetili njihov prosvjedni punkt kraj Boljunskog Polja.

Dvadesetak traktora zauzelo je jednu traku državne ceste, a promet se uz policijsku asistenciju naizmjenicno, ali nesmetano odvijao drugom. Nakon što su u srijedu navecer kratkotrajno blokirali citavu cestu u dogovoru s kriznim stožerom u Zagrebu, odlucili su se ipak da ceste ostave prohodnima, "tako da se promet odvija prakticki bez poteškoca", kaže Orbanic koji je u stalnom kontaktu s kriznim stožerom za obranu cijene mlijeka od kojeg ocekuju daljnje upute o postupanju.

- Traktori su okrenuti prema Zagrebu u cijeloj Hrvatskoj, a ako bude potrebno, krenut cemo u tom smjeru, ponavlja Orbanic. Na pitanje koliko su spremni ostati na cesti kaže: - Solidarni smo s proizvodacima mlijeka iz cijele Hrvatske i ostajemo na cesti dok god se s našim kriznim stožerom ne dogovori ono što se traži.

Istarski proizvodaci mlijeka na smjene dežuraju na odabranom punktu. Dok je prva ekipa probdjela citavu noc na prometnici, tijekom dana ih je zamijenila druga. "Nemoguce je izdržati 24 sata na cesti pa se mijenjamo", objašnjava Orbanic.

Tijekom dana krate vrijeme cakulom, nešto se ispece, a donijeli su si akumulator i televizor pa redovno prate vijesti. Nezadovoljni su pristupom dijela medija, posebice HRT-a koji nije izvijestio o prosvjedu u Istri, a zadovoljni besprijekornom suradnjom s pazinskom policijom koja regulira promet. (A. DAGOSTIN, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter