Istarski mljekari opet prosvjedovali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako je PU Istarska obavijestila, tako je i bilo, od 12 do 14 sati bila je zatvorena cesta u mjestu Boljunski katun zbog mirnog prosvjeda mljekara, pa se promet teretnih vozila preusmjeravao na cestu Tunel Ucka - Pazin - Kršan, a osobnih vozila na cestu Boljunski katun - Kircija. Slobodan prolaz bio je omogucen svim interventnim vozilima javnih službi potrebnih za normalno funkcioniranje života gradana.

Prosvjed proizvodaca mlijeka, ušao je u 13. dan, a nezadovoljni hrvatski mljekari isticu kako nece prestati s blokadom prometnica do pocetka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Clanovi Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka (HSUPM) sinoc su izvijestili kako u 18 sati pocinju s blokadom prometnica koja ce trajati bez prekida do pocetka razgovora s odgovornim institucijama. Smatraju da se u rješavanje problema trebaju ukljuciti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanovic.

Naglašavaju kako je revolt Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka, koji predstavlja više od 80 posto proizvodaca koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum što su ga 23. veljace potpisali mljekari koji nisu clanovi Savjeta za mlijeko.

Dodaju da ponudena cijena otkupa mlijeka znaci gašenje dvije trecine farmi koje proizvode hrvatsko mlijeko.

Blokade su na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, a predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim gradanima zbog problema koji ce za vrijeme blokade nastati u prometu.

Proizvodaci mlijeka prosvjeduju vec trinaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,30 kuna koju je krajem sijecnja svojim kooperantima najavio Dukat.

Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009., prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Dio udruga potpisao je u petak navecer sporazum o utvrdivanju modela izracuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaca prosjek pet zemalja EU-a (Njemacka, Francuska, Madarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit ce tri mjeseca i u tom je razdoblju predvidena cijena od 2,43 kune.


Podijeli: Facebook Twiter