Istarski mljekari morat će zatvarati farme

Kajin, Ružić i Folo s proizvođačima mlijeka (M. RIMANIC)
Kajin, Ružić i Folo s proizvođačima mlijeka (M. RIMANIC)

Legalizacija bespravno izgrađenih objekata i prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta dvije su najvažnije teme sastanka Damira Kajina, Branka Ružića i Marina Fola s proizvođačima mlijeka u Lušetićima nedaleko od Svetog Petra u Šumi. Više od 90 posto gospodarskih objekata koji služe poljoprivrednoj proizvodnji u Istri je nelegalno, rekao je Ružić i uputio poziv jedinicama lokalne samouprave da u postupku legalizacije poljoprivrednike oslobode plaćanja komunalnog doprinosa.

Kajin smatra da poljoprivrednicima koji rade 365 dana u godini 24 sata na dan treba pomoći da očuvaju proizvodnju i svako radno mjesto u svom obiteljskom gospodarstvu. Budući da je najznačajniji poljoprivredni subjekt u Istri, pazinski Puris, u stečaju - s nekadašnjih tisuću radnika spao je na 150 - istarska poljoprivreda počiva na obiteljskim gospodarstvima, rekao je.  

Mljekari nemaju novca, naglasio je Silvano Orbanić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Mlikarica, pa će mnogi umjesto legalizacije morati zatvarati farme. Đanija Fajmana više od legalizacije brine prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta. Kategoričan je da se zemlja ne smije prodavati, već davati u dugogodišnji zakup, jer se, rekao je, pribojava da će prodajom, najviše profitirati strani i domaći tajkuni i mešetari. Graciano Toncin i Eugen Trdoslavić istakli su problem 80-ak hektara Vele kod Pazinskih Novaka koje je, kako kažu, Puris nezakonito dao u podzakup AZRRI-ju iako su te površine godinama obrađivali i uredno Purisu plaćali najam lokalni poljoprivrednici.

Istarski poljoprivrednici nisu nezadovoljni već očajni, moglo se zaključiti iz rasprave. Unatoč nervozi i povišenim tonovima, odgovarajuća konkretna rješenja se ne naziru, stoga, kako je rekao Fajman, vjeruju da im Kajin može pomoći. Kajin je pak predložio  susret s ministrom poljoprivrede. Međutim, Fajman od toga ne vidi velike koristi jer, kako je rekao, ovo je najgore ministarstvo do sada. No, tu brigama naših poljoprivrednika još nije kraj, jer nitko ne zna što ih očekuje kada Hrvatska stupi u EU. (M. RIMANIĆ)                                                                                                      


Podijeli: Facebook Twiter