Istarski mljekari gube nadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjed istarskih proizvodaca mlijeka ulazi u drugi tjedan, pregovori ne napreduju, a nervoza i ljutnja, povremeno i ocaj - sve više rastu. O prošlosti i buducnosti mljekarstva u nas porazgovarali smo s cetvoricom najvecih istarskih proizvodaca mlijeka koji vode prosvjede na prometnici tunel Ucka - Vozilici kod Boljunskog Polja, a s kojima smo se susreli u nedalekom Letaju, na farmi dopredsjednika udruge istarskih proizvodaca mlijeka Mlikarica ?anija Fajmana.

- Ja više niman force, vec sam na kraju snaga, neman više živaca za nekoj budali dokazivat da smo u problemima, kaže radišni 42-godišnji Fajman, koji sa ženom, troje djece i cetvero zaposlenika skrbi o farmi na kojoj se nalazi oko 140 grla vrste montafonka.

Kreditna mu zaduženja na mjesecnoj razini iznose cak 44 tisuce kuna. U zadnjih godinu dana proizvodnju je povecao za oko 40 posto pa tako danas dnevno proizvodi 1.600 litara, što na godišnjoj razini iznosi više od 500 tisuca litara mlijeka. Veliku vecinu visokokvalitetne hrane za svoju stoku proizvodi na stotinjak hektara oranica koje su ponajviše u državnom vlasništvu. Novu farmu je sagradio prije osam godina, a uskoro ce otvoriti vlastitu siranu, no trebalo bi mu još oko tri milijuna kuna za gradnju skladišta te štale za tov junadi i podmlatka.

- Proizvodnja se odvija 365 dana u godini, za mene i ženu nikad nema blagdana ni vikenda, a trenutno su nam zbog prosvjeda gubici strašni. Jer, to je muzna krava, nije junac da ga možeš dva puta dnevno nahranit i otici na more. U štali se mora biti 15-16 sati na dan, kaže Fajman.

Svu svoju imovinu smo stavili u hipoteku, jer si vidio da ce to bit OK, i bilo je, ruku na srce, pred par godina s 40-50 krava mi smo živjeli prosjecno. Danas je pitanje šta ce bit kad sve to uništiš? Kamo cu ja poslat moje radnike sada, na burzu?

Kod nas je u zadnjih tri godine sagradeno nekih 11, 12 sirana, baš iz tog programa mjera šest, dobili smo posebne subvencije ministarstva, gdje si priložio zahtjev, elaborat i oni su ti pomogli jednim dijelom za kupovinu opreme ili uredenje prostora. I to smo iskoristili svi mi veci proizvodaci mlijeka. Neki su vec poceli raditi, neki ce ove godine. Tako cemo si pomoc, ali kamo s ostatkom mlijeka? Rekli su da cemo dijeliti mlijeko, da, ali ako netko ima kao ja 1.500 litara, kome cemo podijelit?

Nešto se u ovom tjednu mora desit. Inace, mi imamo spremne i druge mjere, puno oštrije, ali o njima zasad necu pricat, kaže Fajman. Veli da ce se odluka o tim mjerama donijeti na razini Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka. Fajman veli da ih nije razocarala mala podrška javnosti, jer ljudi ne razumiju da subvencije koje dobivaju ulaze u cijenu mlijeka, da one nisu džeparac.

Inace, na podrucju Istre djeluje oko 150 proizvodaca mlijeka, koji godišnje proizvedu više od 12 milijuna litara mlijeka. Udruga Mlikarica okuplja 70-ak clanova, uglavnom velikih proizvodaca mlijeka. Oko 70 posto istarskog mlijeka otkupljuje jedina preostala jadranska mljekara, ona PIK-a Rijeka, koja je nedavno najavila da ce morati pratiti otkupne cijene vecih hrvatskih mljekara, odnosno da ce se povesti za Dukatom. Zatim su tu žminjski Latus, sirana Vesna Loborika i mljekara Agrolaguna, koji na zadnjem zajednickom sastanku nisu, zasad, najavili spuštanje otkupne cijene mlijeka. (Napisao Andelo DAGOSTIN; Snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter