Istarski mljekari do daljnjeg ne isporučuju mlijeko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Do daljnjeg isporuke mlijeka nema. Vidjet ćemo što će donijeti pregovori s Vladom, koji mogu potrajati danima, rekao je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Istre Mlikarica Silvano Orbanić, ispred čije je farme u Kašćerganima pokraj Zabrežani danas održana konferencija za novinare.

Bojkotu mljekarske industrije istarski proizvođači pridružili su se u srijedu. "Istra, Dalmacija i Slavonija su u istim okvirima u sektoru mljekarstva i zato moramo zajednički doći do cilja", rekao je Orbanić.

- Podižemo kredite da bismo platili lanjske račune dobavljačima, koji trpe zajedno s nama, ali bojim se da idemo prema kraju, jer ni resorno ministarstvo više ne stoji iza nas. Priliku koriste otkupljivači, pogotovo Lactalis. A taj je scenarij već viđen u Portugalu prij 10-15 godina, u Poljskoj, Češkoj… Viđen je tamo gdje postoji monopol. A monopol kod nas ima Lactalis i još nekoliko većih otkupljivača - oni sviraju, a mi plešemo, rekao je dopredsjednik Mlikarice Đani Fajman. Novinari su ga pitali odakle će mlijeko stizati na police ako se uništi domaća proizvodnja.

- U tom će slučaju naši građani za mlijeko plaćati cijenu kakva je danas u Poljskoj i nekim drugim državama. Najjeftinije je mlijeko tamo jedan euro. Ma, ni u Italiji nećeš naći pravo, prirodno mlijeko za manje od jednog eura. Za godinu dana ćemo morat' piti vodu, jer nećemo imat novca za plaćat' jedan euro po litri mlijeka. A ovi veliki proizvođači što ga isporučuju danas, svaka im čast na podršci! Jedan od njih mi je nedavno rekao: "Situacija je teška, ali mislim da ću kada svi vi mali propadnete imati dobru cijenu i to me još drži"... Tako se oni odnose prema nama, rekao je ogorčeni Fajman.

- Stručnjaci, doktori nauka i ekonomisti izračunali su da je proizvodna cijena jedne litre mlijeka danas u Hrvatskoj 4,05 kuna. Nisam to ja izračunao. Razumijemo da 90 posto građanstva danas u Hrvatskoj vrlo teško živi. No, cijena mlijeka je do veljače bila skoro tri kune i tada smo uz neke sitne potpore funkcionirali. Sada za litru dobijemo jednu kunu manje. Koliko je u tom vremenu smanjena cijena mlijeka i maslaca na policama? Ni jednu lipu, maslac je s 13 do 14 kuna otišao na 19 ili 20 kuna. Gdje završava ta dobit? Mi ne možemo dizati skupe kredite da bismo pokrivali minuse, jer to znači da definitivno idemo u bankrot, veli on.

Tijekom utorka samo na farmi Silvana Orbanića, koja broji 130 grla goveda, junadi i teladi, podijeljeno je 1.400 litara mlijeka, rekla nam je njegova sestra Laura Orbanić Kazalac. (piše i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter