Istarski mljekari blokirali cestu tunel Ucka - Labin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu, u kasnim poslijepodnevnim satima istarski su proizvodaci mlijeka u koordinaciji sa zagrebackim stožerom odlucili izaci na državnu cestu tunel Ucka - Labin kod mjesta Boljunsko Polje. Dvadesetak traktora oboružanih hrvatskim i istarskim zastavama vožnjom u koloni usporavalo je promet na dionici oko Boljunskog Polja.

Vecih zastoja nije bilo, što zbog toga jer je promet preusmjeravala i naizmjenicno regulirala pazinska policija, a što zbog toga što u vecernjim satima promet na toj dionici nije intenzivan. Istarski su farmeri još na cesti, a prometnicu ce, kako su rekli, držati blokiranu citavu noc, "ako se prije jutra ne odluce krenuti preko Ucke".

Još su u podne istarski proizvodaci mlijeka okupljeni u udrugu Mlikarica, nezadovoljni pregovorima Hrvatskog saveza udruga proizvodaca mlijeka (HSUPM) i Ministarstva poljoprivrede, pokrenuli traktore i krenuli na cestu.

U dugoj i sporoj koloni pracenoj policijom u kojoj je, osim tridesetak traktora, bilo i mnogo osobnih automobila, cetrdesetak, istarski su mljekari krenuli iz konobe Jelenic kraj Svetog Petra u Šumi prema Pazinu, gdje su na pola sata simbolicno blokirali središte grada. Nakon obilaska grada na traktorima su se uputili prema Cerovlju, gdje su oko 14 sati nastavili prosvjed kraj cvora Istarskog ipsilona.

No, vec prije pokretanja traktorske kolone stigla je do istarskih mljekara vijest da je glavni predsjednik pregovarackog tima Stožera za obranu cijene mlijeka HSUPM-a Darko Pavicevic napustio pregovore.

- Ne možemo vjerovati da nas Ministarstvo vodi u takvu situaciju i napušta, bila je prva reakcija rezigniranog dopredsjednika udruge istarskih proizvodaca mlijeka Mlikarica ?anija Fajmana.

- Meni je žao da danas nismo ništa postigli, makar sam to i ocekivao, ali idemo opet na punktove i cekamo daljnje direktive, kazao je Fajman dok je kolegama iz branše davao posljednje upute kako se treba vladati tijekom prosvjeda.

- Država mora iznaci sredstva ako želi da igramo zajednicku utakmicu na tržištu, ako ne, bit cemo daleko slabiji i prijeti nam krah. Ovi ljudi danas nisu ovdje zato što im je dobro, svi oni imaju posla preko glave na svojim farmama. Oni su tu zato što nemaju drugog izlaza. Kroz pola godine, ako ne prihvate Promemoriju, nas nema. I sada smo robovi banaka, ali tada cemo nestati. Proizvodnja mlijeka u Istri nece pasti 10 ili 50 posto, nego 100 posto, kazao je Fajman okupljenim novinarima.

Napomenuo je i da su u stalnoj koordinaciji sa Stožerom za obranu cijene mlijeka u Zagrebu te da ce iducih dana, ako bude potrebno, krenuti prema glavnom gradu ili prema nekom drugom punktu koji dogovore.

- Jadni naši gradani, pit ce uvozno mlijeko tko zna kakve kvalitete, ustvrdio je predsjednik Mlikarice Silvano Orbanic i dodao da su hrvatski mljekari vec osam godina u sustavu kontrole kvalitete poput zemalja EU-a, što znaci da "imamo europsko mlijeko, ali nudi nam se za njega balkanska cijena".

- Troškovi sabiranja mlijeka povecavaju se iz dana u dan s jedne strane zbog smanjenja proizvodnje mlijeka u Istarskoj županiji, a s druge zbog velikog porasta troškova kroz cijenu dizelskog goriva. Odlucili smo da Istarska županija u ovoj godini iznade dodatnih 300 tisuca kuna kojim bi se zbog raštrkanosti istarskih proizvodaca subvencionirali troškovi sabiranja mlijeka, kaže županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic.

Proizvodaci mlijeka traže da se njegova otkupna cijena odreduje, kao i dosad, na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama clanicama EU-a u prethodna tri mjeseca, odnosno prema neobvezujucem dokumentu nazvanom Promemorija, koji su 2009. donijeli u Ministarstvu, a koji se dosad poštovao.

Od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlade da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po kilogramu mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.


Podijeli: Facebook Twiter